18:17 09.04.2021

ЦВК встановила результати виборів в окрузі №50 у Донецькій області й оголосила Аксьонова переможцем

3 хв читати
ЦВК встановила результати виборів в окрузі №50 у Донецькій області й оголосила Аксьонова переможцем

Центральна виборча комісія (ЦВК) на засіданні в п'ятницю встановила результати проміжних виборів народного депутата України, що відбулися 28 березня в одномандатному виборчому окрузі №50 (центр - Покровськ Донецької області).

"За даними протоколу, народним депутатом України обрано Андрія Аксьонова. За нього проголосувало 19 949 виборців, що становить понад 64% від кількості виборців, які взяли участь у голосуванні. Відповідний протокол ЦВК підписали всі присутні на засіданні члени комісії", - йдеться в повідомленні управління комунікації секретаріату ЦВК.

У комісії також повідомили, що отримали велику кількість звернень та звинувачень щодо реєстрації Аксьонова кандидатом у народні депутати, у зв'язку з чим зазначають, що могли діяти виключно згідно з Конституцією та законами України.

"Закон України "Про вибори народних депутатів України" чітко визначає перелік підстав для відмови в реєстрації кандидата в народні депутати України та скасування його реєстрації, і цей перелік є вичерпним. Звинувачення будь-якого кандидата в сепаратизмі чи будь-якому злочині, в тому числі і порушення кримінальної справи, не є підставою для відмови в реєстрації чи скасування реєстрації кандидата в народні депутати України, оскільки такі діяння мають встановлювати в судовому порядку. Лише в разі набрання щодо кандидата в депутати законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення умисного злочину комісія може відмовляти чи скасовувати реєстрацію кандидатів", - йдеться в повідомленні.

У ЦВК також зазначили, що питання реєстрації Аксьонова кандидатом було предметом судового розгляду, і за його результатами суди констатували відсутність підстав для скасування його реєстрації.

"На сьогодні законодавство України не передбачає ні можливості, ні механізму скасування реєстрації кандидатом у народні депутати особи, у якої виявлено громадянство іншої держави, поки ця особа є громадянином України, або з будь-яких інших причин, прямо не передбачених законом", - йдеться в повідомленні.

У комісії наголошують, що питання наявності подвійного громадянства чи причетності окремих осіб до антидержавної діяльності виходять за межі її компетенції.

У ЦВК також нагадали, що раніше пропонували врегулювати це питання на законодавчому рівні, зокрема, щоб комісія могла відмовити в реєстрації кандидату в народні депутати у разі надходження звернення Служби безпеки України щодо здійснення цією особою сепаратистської, терористичної, диверсійної чи розвідувально-підривної діяльності. "Разом із тим пропозиції комісії були розкритиковані, а натомість інших механізмів законодавчого врегулювання запропоновано не було", - йдеться в повідомленні.

У комісії також повідомили, що Рада національної безпеки і оборони України 26 лютого визначила окремим державним органам низку завдань для врегулювання на законодавчому рівні питань неприпустимості участі у виборах осіб із подвійним громадянством, і до роботи над цим завданням залучена, зокрема, й ЦВК.

Аксьонов уродженець Донецької області, з 2015 року є мером м. Добропілля. У ЗМІ було оприлюднено докази того, що Аксьонов виїжджав до окупованого Криму, де отримав паспорт громадянина РФ. Пізніше його звинувачували в підробленні документів та розтраті майна, а потім оголосили в розшук; він лікувався в Німеччині, 2019 року повернувся в Україну, після чого був відсторонений від посади міського голови, але в 2020 році знову переобрався на неї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА