16:01 18.11.2021

Київрада звернулася до президента та Ради з приводу неприпустимості ухвалення закону про столицю в чинній редакції

2 хв читати
Київрада звернулася до президента та Ради з приводу неприпустимості ухвалення закону про столицю в чинній редакції

Київська міська рада звернулася до президента України Володимира Зеленського та до Верховної Ради щодо ситуації навколо законопроекту "Про місто Київ – столицю України", повідомив депутат Київради від фракції "УДАР Віталія Кличка" Дмитро Білоцерковець.

Виступаючи щодо проекту рішення, депутат наголосив, що всупереч ч.5 ст.140 Конституції України законодавці намагаються на власний розсуд обмежити здатність Києва керувати своїми районами, встановлюючи унікальні механізми затвердження на рівні Кабінету Міністрів України переліку та меж районів усередині столиці.

"Спроби встановити на рівні закону розподіл повноважень на міському та районному рівнях є антиконституційним прямим втручанням у повноваження Київської міської ради. Новий закон про столицю України не має порушувати конституційних прав жителів Києва та принципів місцевого самоврядування. Для збереження місцевого самоврядування та забезпечення прав жителів столиці України ухвалювати новий закон про місто Київ потрібно з дотриманням усіх вимог громадського обговорення та належної експертизи, з дотриманням точного виконання норм статей 140-146 Конституції України", – розповів Білоцерковець.

Він додав, що у бажанні будувати європейську столицю все має відповідати ключовим європейським принципам місцевого самоврядування. Депутатський корпус наполягає, щоб законопроект "Про місто Київ – столицю України" був спрямований на широке громадське обговорення та проведення консультацій.

"Європейська хартія місцевого самоврядування визначає, що в процесі планування та ухвалення рішень з усіх питань, що безпосередньо стосуються органів місцевого самоврядування, мають відбуватися консультації своєчасно та у належний спосіб. Проте територіальна громада міста Києва позбавлена можливості консультації, а власне законопроект було презентовано за два дні до його ухвалення профільним парламентським комітетом", – зазначив Білоцерковець.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

G7 закликає КНР вплинути на РФ у зв'язку з агресією проти України

Обсяг вивантаження зерна в портах Великої Одеси знизився через обстріли припортової інфраструктури - УЗ

Ми побачили зрушення в питанні розблокування допомоги від США - Шмигаль

У Дніпрі суботу оголошено днем жалоби за загиблими

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА