13:31 02.12.2021

Рада продовжила на рік дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО

2 хв читати
Рада продовжила на рік дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО

Верховна Рада пролонгувала на рік до 31 грудня 2022 року закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

За відповідний законопроект №6342 "Про внесення змін до ст. 1 закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" у першому читанні та в цілому проголосували відповідно 314 та 317 народних депутатів.

"Ми маємо ухвалити це рішення для того, щоб переговорний процес, який відбувається у Тристоронній контактній групі... на рівні "нормандського формату", був продовжений", - сказав голова парламентського комітету з питань правової політики Андрій Костін (фракція "Слуга народу") під час обговорення законопроекту.

Він зазначив, що цей закон є базою переговорного процесу для досягнення миру на Донбасі, "щоб територіальну цілісність України було відновлено".

Як повідомлялося, закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО був ухвалений Верховною Радою у вересні 2014 року і набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на три роки. Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності лише "після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема в частині щодо виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України".

Зокрема, стаття 10 цього закону (перехідні положення) встановлює, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізується виключно органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах.

У цій статті також прописані умови, без виконання яких вибори в ОРДЛО неможливі, серед умов - виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, спостереження за виборами, зокрема представниками міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму та свободи агітації.

Згодом Верховна Рада неодноразово продовжувала на рік термін дії цього закону. Так, 4 жовтня 2018 року парламент України підтримав президентську законодавчу ініціативу, якою особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО запроваджено з дня набрання чинності відповідним законом терміном до 31 грудня 2019 року.

15 грудня 2020 року український парламент продовжив дію закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО" до кінця 2021 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

У західних областях України в четвер удень 9-14°; на решті території 17-22°

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА