16:45 03.12.2021

Екс-нардепа Семенченка та ще вісьмох осіб судитимуть за скоєння теракту та контрабанду товарів військового призначення - Офіс генпрокурора

4 хв читати
Екс-нардепа Семенченка та ще вісьмох осіб судитимуть за скоєння теракту та контрабанду товарів військового призначення - Офіс генпрокурора

Прокурори Офісу генерального прокурора України направили до суду обвинувальний акт стосовно дев'яти осіб за фактами створення, керівництва та участі у діяльності не передбаченого законом збройного формування, серед яких колишній народний депутат України, повідомляє прес-служба ОГП.

"Розслідуванням встановлено, що з початку 2018 року на території міста Києва та Київської області під керівництвом колишнього народного депутата України діяло не передбачене законом збройне формування. Воно мало у своєму розпорядженні тренувальну базу військового типу, арсенал зброї, боєприпасів та вибухових речовин. Учасники постійно проходили відпрацювання бойових вмінь та навичок, зокрема за кордоном", - йдеться у повідомленні.

У ньому не названо ім'я зазначеного екс-нардепа, але, як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна", йдеться про колишнього народного депутата Семена Семенченка.

"Керівник збройного формування організував, а його учасники в липні 2019 року здійснили терористичний акт - постріл із протитанкового гранатомету в будівлю одного з українських телеканалів в м. Києві", - наголошують в Офісі генпрокурора.

Там додають, що ще один із засновників цього формування "входив до складу організованої групи, яка здійснила контрабанду сумнівної якості та комплектації товарів військового призначення для подальшої реалізації їх підприємствам оборонного сектору економіки України за завищеними цінами і з порушенням встановлених законом процедур закупівлі".

"Обвинуваченим інкримінують створення не передбачених законом збройних формувань і участь у їхній діяльності, терористичний акт, незаконне поводження зі зброєю, порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю (ч. 2, ч. 3 ст. 260, ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 333 КК України)", - зазначають правоохоронці.

Вони уточнюють, що кримінальні провадження щодо дев'яти інших учасників цього збройного формування були направлені до суду раніше.

Як повідомлялося, у травні Служба безпеки України розкрила терористичний акт (обстріл "Інформаційного агентства "112-канал"), який відбувся у липні 2019 року.

"Досудове розслідування встановило, що обстріл будівлі телеканалу організував Семен Семенченко. Усе це відбувалося під час виборчої кампанії до Верховної Ради. Цей теракт був використаний представниками держави-агресора в гібридній війні проти нашої країни. Для вчинення злочину фігурант залучив двох учасників підпорядкованого йому збройного формування", - повідомив тоді прес-центр СБУ.

За даними слідства, у червні 2019 року підозрювані здійснили розвідку місцевості поблизу будівлі телеканалу для визначення оптимального способу вчинення теракту, шляхів відходу з місця злочину, наявність камер відеоспостереження тощо.

Встановлено, що виконавці теракту мали придбати автомобіль, закласти в нього великий обсяг вибухівки, а потім припаркувати авто біля будівлі телеканалу і у визначений час підірвати. Проте для приховування осіб-виконавців та організатора було ухвалено рішення здійснити терористичний акт обстрілом будівлі телеканалу із протитанкового гранатомета.

Крім того, 24 березня 2021 року СБУ розкрила та припинила діяльність незаконного воєнізованого збройного формування, так званої приватної військової компанії, діяльність якої була спрямована на підготовку до скоєння тяжких злочинів, зокрема проти основ національної безпеки.

За даними слідства ГУ СБУ в м. Києві та Київській області, організаторами діяльності групи були колишній народний депутат України Семен Семенченко та агент Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Євген Шевченко.

У СБУ заявляли, що після низки експертиз та інших слідчих дій у рамках розслідування справи щодо створення незаконного збройного формування (НЗФ) буде пред'явлено нові підозри.

У спецслужбі пояснили, що Семенченко та Шевченко в 2018 році організували та зареєстрували на території однієї з іноземних держав приватну військову компанію.

Водночас СБУ інкримінує Семенченку "не факт створення та реєстрації ПВК на території іноземної держави, а той факт, що він створив на території України з 2018 року, очолював, забезпечував спорядженням разом Шевченком незаконне військове формування (НВФ)".

Наприкінці березня 2021 року Печерський районний суд Києва заарештував Семенченка на два місяці без можливості внесення застави. Свій арешт Семенченко назвав "провокацією спецслужб Російської Федерації", яка хоче припинити діяльність компанії, що боролася з ПВК "Вагнера" за кордоном.

Пізніше Київський апеляційний суд залишив у силі рішення суду першої інстанції. про безальтернативний арешт Семенченка, підозрюваного в причетності до створення незаконного воєнізованого збройного формування.

"Запобіжний захід - безальтернативне тримання під вартою - апеляційний суд залишив у силі", - повідомили тоді агентству "Інтерфакс-Україна" в Офісі генпрокурора.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА