08:45 14.04.2022

"Слуга народу" не підтримуватиме законопроєкт про кримінальну відповідальність для чоловіків, які не повернулися в Україну після оголошення воєнного стану

3 хв читати
"Слуга народу" не підтримуватиме законопроєкт про кримінальну відповідальність для чоловіків, які не повернулися в Україну після оголошення воєнного стану

Фракція політичної партії "Слуга народу" не підтримуватиме ухвалення законодавчої норми про відповідальність чоловіків призовного віку, які виїхали з України і які не повернулися у встановлений законом термін під час воєнного стану, повідомив керівник фракції Давид Арахамія в телеграм-каналі у четвер.

Йдеться про законопроєкт 7265, зазначив Арахамія.

"Ми вважаємо, що у такому вигляді ця законодавча норма є шкідливою і небезпечною як для оборони України сьогодні, так і для відбудови її у майбутньому. Сотні тисяч українців повернулися додому, щоб захищати свою країну під час війни. Багато з тих, хто залишився, працює за кордоном і пересилає в Україну гроші - в якості допомоги сім’ям чи як пожертвування до фондів оборони країни", - пояснив депутат.

Арахамія вважає, що запропонована у законопроекті норма жодним чином не вирішує тієї мети, яку насправді потрібно досягти: покарати кілька десятків посадовців, чиновників та депутатів, які втекли з України під час війни. "Шукатимемо інші способи покарання цих осіб", - зазначив він.

"Стосовно решти людей ніяких санкцій не буде і бути не може. Ми зацікавлені у тому, щоб після завершення бойових дій, після нашої перемоги, всі наші громадяни повернулися в Україну, працювали над її відновленням і мали змогу жити звичним життям", - підсумував керівник фракції "Слуга народу".

Як повідомлялося, в українському парламенті зареєстрували законопроєкт про обов'язкове повернення в Україну чоловіків, які перебувають за кордоном, під час воєнного стану, який, серед іншого, передбачає запровадження кримінальної відповідальності для тих, хто не повернувся до України після оголошення воєнного стану.

У пояснювальній записці до проєкту закону № 7265 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України та закону України "Про правовий режим воєнного стану" щодо встановлення відповідальності за невиконання вимог закону про повернення в Україну після введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях" зазначається , що запропоновані авторами зміни спрямовані на забезпечення повноцінного функціонування сил оборони України, органів державної влади та органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану.

"Проєктом закону пропонується ввести нову статтю до закону України "Про правовий режим воєнного стану" щодо обов'язків осіб, які згідно із законом підлягають призову на військову службу під час мобілізації, а також членів Кабінету Міністрів України, керівників органів державної влади та їх заступників, народних депутатів України, сільських, селищних, міських голів, працівників правоохоронних органів України, суддів, суддів Конституційного суду України, прокурорів, які перебувають за межами України, у разі запровадження в Україні або в окремих її місцевостях воєнного стану, за відсутності поважних причин повернутися до України", - йдеться у записці.

Законопроєкт також пропонує запровадити до Кримінального кодексу України нову статтю, встановивши кримінальну відповідальність громадян України за невиконання вимог цього закону у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА