15:22 12.04.2021

Польський суд вирішив не подовжувати термін тримання під вартою екс-глави "Укравтодору" Новака - ЗМІ

2 хв читати
Польський суд вирішив не подовжувати термін тримання під вартою екс-глави "Укравтодору" Новака - ЗМІ

Окружний суд у Варшаві не задовольнив клопотання прокурора Яна Дрелевського про продовження терміну тримання під вартою колишнього в.о. глави Державного агентства автомобільних доріг України (2016-2019), екс-міністра транспорту і водного господарства Польщі (2011-2013) Славоміра Новака, повідомляє польське видання RMF24.

У повідомленні зазначається, що саме Дрелевський проводить розслідування стосовно Новака та злочинного угруповання, яке, за версією прокуратури, той очолював. Він наполягав на тому, щоб Новаку продовжили термін тримання під вартою до липня 2021 року, пояснюючи це тим, що подальша ізоляція підозрюваного потрібна не лише через суворе покарання до 15 років позбавлення волі, а й через побоювання процесуального шахрайства. Крім того, як пояснював Дрелевський, у справі необхідно заслухати додаткових свідків і отримати свідчення, на які Новак міг спробувати вплинути, перебуваючи на волі.

Проте суддя Окружного суду Варшави Агнешка Доманська не продовжила тримання під вартою колишнього міністра транспорту Польщі ще на три місяці. Натомість суд застосував проти нього як запобіжний захід заставу розміром 1 млн злотих, нагляд поліції, заборону на виїзд із країни та зберігання паспорта. В повідомленні зазначається, що Районна прокуратура Варшави оскаржить рішення суду.

Як повідомлялося, 21 липня Центральне антикорупційне бюро Польщі (ЦАБ) за дорученням Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) України повідомили Новаку про підозру в одержанні неправомірної вигоди. 22 липня 2020 року польський суд узяв під варту на три місяці Новака та двох його спільників. Окрім нього, затримано колишнього командира військової частини 2305 GROM Даріуша Завадку (Dariusz Zawadka) і підприємця з Гданська.

За інформацією правоохоронців, Новак реєстрував підприємства у Польщі на імена довірених осіб і поповнював їхній статутний капітал коштами учасників тендерів "Укравтодору". НАБУ і САП спільно з Центральним антикорупційним бюро Польщі (ЦАБ) та Окружною прокуратурою здійснили санкціоновані обшуки в Києві, Львові та на території Польщі в рамках спільного розслідування діяльності злочинної організації у сфері дорожнього господарства.

4 січня прокурори Офісу генпрокурора України скерували до компетентного органу Польщі письмове повідомлення про підозру для вручення Новаку. За даними слідства, той у 2017-19 роках навмисне не виконував рішення місцевого суду та Верховного Суду України про поновлення на посаді начальника Служби автомобільних доріг в одній з областей України, активно перешкоджаючи їх виконанню.

Кабінет Міністрів України призначив Новака в. о. голови "Укравтодору" 19 жовтня 2016 року. До цього він був депутатом польського сейму, відповідав за транспортні плани та інвестиції під час підготовки Польщі до Євро-2012. У 2011-2013 роках обіймав посаду міністра транспорту, будівництва та морського господарства Польщі. У вересні 2019-го Кабмін України звільнив Новака з посади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Влада Латвії заблокувала доступ до дев'яти російських пропагандистських сайтів

Глава МЗС Болгарії Габріель погодилася сформувати новий уряд

Через КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород" на українсько-словацькому кордоні тимчасово обмежать рух

З додатковою допомогою ЗСУ зможуть повільно відтісняти росіян - сенатор США Рід

Шукаємо асиметричні рішення, щоб отримати перевагу над кількісно переважаючим противником - Сирський

ЄБА просить Кабмін і ОП вирішити проблему швидкопсувних вантажів на польському кордоні

Кличко закликав правоохоронців оперативно розслідувати факти, оприлюднені Bihus.Info щодо Брагінського

Польські фермери заблокували два КПП на кордоні з Німеччиною, блокада триватиме до 20 березня

Глави МЗС країн-членів ЄС не змогли ухвалити рішення про використання доходів від знерухомлених росактивів в інтересах України

На Херсонщині внаслідок вибуху боєприпасу загинуло троє людей

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА