14:39 08.03.2021

У Києві відбувається Марш жінок із вимогою ратифікації Стамбульської конвенції

3 хв читати
У Києві відбувається Марш жінок із вимогою ратифікації Стамбульської конвенції

Марш жінок розпочався на Михайлівській площі в центрі Києва у понеділок, 8 березня.

На знімках із місця події видно, що в акції взяли участь кілька тисяч осіб, учасниці тримають у руках банери і транспаранти "Ратифікуйте Стамбульську конвенцію", "Фемінізм - це свобода обирати", "Одяг - не натяк", "Я вчилася 6 років не на прикрасу колективу", "Маю право на гідні пологи", "День матері та жінки - щодня", "Досить прикривати нерівність традиціями", "6 колона білоруських феміністок".

За даними поліції Києва, учасниці заходу планують піти вулицями Михайлівською та Хрещатиком, через Європейську площу Володимирським спуском до Поштової площі.

У центрі Києва на відповідних вулицях ще на кілька годин до початку маршу вже чергували безліч правоохоронців.

На Михайлівській площі також зібралися кілька членів громадської організації "Традиція і порядок", які проводять свою контракцію "Операція порятунку феміністок". Учасники тримають транспаранти: "Ні легалізації проституції", "Права людини - від народження" і "Ні насильству над жінками - ні стамбульській конвенції". Учасників контракції відділяли від учасників маршу правоохоронці.

Як повідомляє видання hromadske, колона рушила о 13:26 і наразі вже підходить до Поштової площі.

Учасниці Маршу жінок скандують: "Свобода, рівність, жіноча солідарність!", "Жінка - це людина, а не матка та вагіна!", "Права жінок - права людини". Гасло цьогорічного Маршу - "У пандемії - жіноче обличчя". У такий спосіб організатори хочуть привернути увагу до проблем, з якими зіткнулися жінки внаслідок пандемії коронавірусу: зріс рівень насильства, жінки становлять більшість працівників соціальної та медичної сфер, змушені в умовах локдауну поєднувати домашні справи, догляд за дітьми і роботу. Вони також виступають за збереження соціальних гарантій для тих, хто втратив роботу, і безпечні умови праці для жінок, зайнятих у сферах із високим ризиком зараження COVID-19.

Кілька учасниць маршу одягнені в традиційні наряди і тримають плакати з українськими історичними діячками, зокрема Лесею Українкою, Соломією Крушельницькою та княгинею Ольгою.

На Марші жінок також помічена ЛГБТ-символіка, учасниця, яка її принесла, пояснила, що "жінка має право сама себе проявляти - в будь-якій ідентичності й гендерній орієнтації". Крім того, в марші взяли участь представники організації TransGeneration, які виступають проти дискримінації за ознакою гендеру.

Акція відбувається мирно, без конфліктів і сутичок.

Конвенція Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок і домашнім насильством (також відома як Стамбульська конвенція) - міжнародна угода Ради Європи проти насильства щодо жінок і насильства в сім'ї.

Законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції вніс п'ятий президент України Петро Порошенко на розгляд парламенту VIII скликання в листопаді 2016 року. Але оскільки законопроект не був ухвалений у першому читанні за основу та з огляду на припинення повноважень президента України, який вніс законопроект, відповідно до ч. 3 ст. 105 Регламенту Верховної Ради його було знято з розгляду 20 травня 2019 року, в день інавгурації президента Володимира Зеленського.

На початку червня 2020 року у відповіді на петицію в Офісі президента заявили, що Зеленський внесе на розгляд ВР законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції після надання Міністерством закордонних справ України.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА