13:09 21.10.2021

ЄСПЛ встановив порушення Україною прав під час відмови в голосуванні на місцевих виборах переселенцям із Криму та Донбасу

2 хв читати
ЄСПЛ встановив порушення Україною прав під час відмови в голосуванні на місцевих виборах переселенцям із Криму та Донбасу

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) встановив, що Україна порушила загальну заборону дискримінації, відмовивши внутрішньо переміщеним особам у праві проголосувати на місцевих виборах 2015 року.

У прес-релізі ЄСПЛ, розміщеному в четвер на сайті суду, повідомляється, що суд виніс рішення у справі "Селігененко та інші проти України", встановивши факт порушення прав людини.

Четверо заявників, троє з яких - кримчанки (двоє - з Севастополя, одна - з Алупки) і одна - з Донецька, після окупації Криму та військових дій на Донбасі переїхали до Києва. Після відмови в праві проголосувати на місцевих виборах 2015 року заявниці звернулися до судових інстанцій України, зокрема апеляційної, які постановили, що право голосу на місцевих виборах в Україні надано громадянам, які проживають у відповідних виборчих округах.

У прес-релізі наголошується, що протягом року заявниці проживали в Києві і платили податки. У їхніх паспортах громадян України місцем прописки було зазначено Крим і Донецьк, але влада України не врахувала обставини, за яких заявниці не могли реалізувати своє право на волевиявлення в місцевих громадах та відповідних округах.

"Суд встановив, що, не взявши до уваги особливу ситуацію заявників, влада дискримінувала їх у використанні права голосу під час голосування на місцевих виборах. Було порушення ст. 1 Протоколу №12 до Конвенції (загальна заборона дискримінації - ІФ)", - йдеться в прес-релізі ЄСПЛ.

ЄСПЛ постановив виплатити заявницям компенсацію моральної шкоди в розмірі EUR4,5 тис. кожній.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

Окупанти обстріляли Харків, інформація про постраждалих уточнюється - мер

Спецпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру на Закарпатті

Через ворожий обстріл у Новокаїрах постраждав чоловік - Херсонська ОВА

Ворог завдав ракетного удару по Дніпровському району, попередньо постраждали 4 людини - голова ОВА Лисак

Ексдепутата Запорізької міськради, який коригував ворожі ракети, засуджено до 15 років в'язниці

Україна і НАТО погодили план роботи на травень для активізації пропозицій до саміту альянсу у Вашингтоні - Міноборони

Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА