17:37 23.11.2021

На Донбасі був задіяний ПТРК Javelin - нардеп Копитін

2 хв читати
На Донбасі був задіяний ПТРК Javelin - нардеп Копитін

Народний депутат фракції "Слуга народу", голова парламентського підкомітету з питань оборонної промисловості Ігор Копитін підтвердив інформацію, що з'явилася раніше, про використання в зоні проведення Операції об'єднаних сил на Донбасі протитанкових ракетних комплексів Javelin, поставлених США Україні в рамках пакета військової допомоги.

"Днями поширилась інформація щодо того, що в зоні ООС використали протитанковий ракетний комплекс Javelin. Так, це правда. Наші воїни використали його під час ведення бою. Поки що не маю права розголошувати, де це відбулося і під час яких обставин, але скажу – попереджаючи будь-які подальші заяви та маніпуляції щодо того, "чи може Україна захищатися, чи це не заборонено", – так, може", - написав Копитін у Facebook.

Нардеп наголосив, що Україна має право на захист своєї землі. "Саме так, як вважаємо за потрібне - з використанням Javelin або Bayraktar (закуплені в Туреччині безпілотні літальні апарати – ІФ), або іншої зброї, яка є на балансі ЗСУ. Бо ми захищаємо власну державу. До речі, ми вже розмовляли з нашими американськими партнерами щодо використання Javelin. Дійшли в діалозі з ними до такої самої думки, яку я окреслив вище... Правда за нами", - додав Копитін.

Як повідомлялося, в липні 2020 року тодішній головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак анонсував оснащення бригад ЗСУ, які братимуть участь в ООС, американськими ПТРК Javelin. Він розповів, що на той момент одна з бригад ЗСУ проходила підготовку для виконання завдань у районі проведення ООС, зокрема, відпрацьовувала тактику застосування Javelin.

Раніше, в листопаді 2017 року Сенат США схвалив проект закону про "Бюджет США на 2018 рік на потреби національної оборони", що передбачає можливість надання Україні $350 млн військової допомоги, включно з постачанням летального оборонного озброєння. У березні 2018 року Держдепартамент США схвалив продаж Україні 37 одиниць ПТРК Javelin та 210 ракет до них на $47 млн. За даними української сторони, постачання американських ПТРК в Україну було забезпечено на умовах, що оборонне озброєння не використовуватимуть на лінії зіткнення на Донбасі.

У квітні п'ятий президент України Петро Порошенко підтвердив постачання у Збройні сили України протитанкових ракетних комплексів Javelin із США. 22 травня було здійснено перші запуски в Україні ракетних комплексів Javelin.

Крім того, 16 червня 2020 р. в Україну в рамках пілотного проекту за програмою уряду США "Міжнародні військові продажі" надійшла перша партія вантажу за контрактом, підписаним у грудні 2019 року, а саме ракети до протитанкових ракетних комплексів Javelin і допоміжне обладнання на загальну суму понад $27 млн. Для потреб ЗСУ надійшли ракети FGM-148E комплексу Javelin.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАТО проведе неформальну нараду глав МЗС країн Альянсу в Празі 30-31 травня

Через обстріл у Козацькому загинула жінка - Херсонська ОВА

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, що пропонує вдосконалити систему початкової загальновійськової підготовки

Ворог атакував Полтавщину, попередньо, без жертв і постраждалих - голова ОВА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

Окупанти обстріляли Харків, інформація про постраждалих уточнюється - мер

Спецпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру на Закарпатті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА