18:32 12.06.2020

П'ять країн мають запропонувати РФ укласти нову угоду замість "Мінська" - Яценюк

2 хв читати
П'ять країн мають запропонувати РФ укласти нову угоду замість "Мінська" - Яценюк

Росія не виконала жодного пункту Мінських угод і необхідно розширити формат до "Нормандія плюс Будапешт", запропонувати Росії укласти однозначну багатосторонню міжнародно-правову угоду про відновлення суверенітету, територіальної цілісності України та гарантії її безпеки, заявив голова Київського безпекового форуму, прем'єр України 2014-2016 рр. Арсеній Яценюк.

"У нас є страх, у всіх нас, того, що ось якщо ми тільки скажемо погане слово про "Мінськ", на завтра ця вся хитка конструкція розсиплеться, і Росія розпочне агресивні дії. Не треба боятися. Треба сказати правду", - зазначив він під час онлайн дискусії КБФ у п'ятницю.

На його переконання, учасники "нормандського формату" мають провести міжнародний аудит виконання "Мінська". "І наші партнери - Німеччина та Франція - і Україна мають заявити про те, що Росія не виконала жодного пункту Мінських угод, у такий спосіб поставивши крапку в реалізації "Мінська", - заявив Яценюк.

Наступним кроком потрібно запропонувати Росії розширити формат на "Нормандія плюс Будапешт". "Наразі я розумію, що американський народ та американська адміністрація зайнята і внутрішніми проблемами, і виборами, але вибори відбудуться, і після цього нам необхідно, щоб у нормандсько-будапештському форматі були присутні Німеччина, Франція, США, Велика Британія в Україні", - пояснив він.

Третє, зазначив Яценюк, ці п'ять країн, які були учасниками і Будапештського меморандуму, і "нормандського формату", мають запропонувати Росії укласти багатосторонню міжнародно-правову угоду про відновлення суверенітету, територіальної цілісності й забезпечення гарантій безпеки української держави.

"Без двозначних тлумачень. Без того, щоб Росія грала: ми вибори проводимо під дулом російських автоматів чи ми вибори проводимо під дулом російських пістолетів. Це має бути однозначна, без додаткових інтерпретацій, міжнародно-правова угода", - наголосив він.

"Якщо Росія відмовляється від укладення такої чіткої угоди, тоді наші західні партнери разом з Україною покладають усю повноту відповідальності на Росію і далі тільки підсилюють санкційний і політичний тиск на Російську Федерацію. Так робив я", - підсумував Яценюк.

Онлайн дискусію "Мінський тупик: чи зможуть Україна та Захід виробити альтернативу?" проводить Київський форум спільно з Королівським Інститутом міжнародних відносин Chatham House.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росія вразила Трипільську ТЕС, бо в української ППО закінчилися ракети - Зеленський

Із 16 липня для друкованих медіа місцевої сфери розповсюдження є обов'язковою наявність версії державною мовою - мовний омбудсмен

СБУ вразила РЛС дальньої дії в Брянській області - джерело

Законопроєкт про мобілізацію скеровано на підпис Зеленському

СБУ затримала ворожого агента, який готував замах на голову Херсонської обладміністрації

Сили РФ можуть досягти загрозливих успіхів на заході від Бахмута за відсутності допомоги США для України - ISW

Окупанти обстріляли 10 сіл і селищ у Сумській та Чернігівській областях за добу, в Угроїдах пошкоджені дев'ять житлових будинків - ОК "Північ"

Справу проти нардепа Ніколаєнка, який на смерть збив дівчину на Житомирщині, передано до суду

Підрозділи ДСНС ліквідовують наслідки негоди

Спікер Джонсон представив чотири законопроєкти, серед них один про допомогу Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА