13:17 15.06.2021

"Голос" закликає ВР ухвалити закон про корінні народи

3 хв читати
"Голос" закликає ВР ухвалити закон про корінні народи

Верховна Рада має захистити права корінних народів й ухвалити відповідний закон, заявив депутат із фракції "Голос" та співголова міжфракційного об'єднання "Кримська платформа" Рустем Умєров.

"У Конституції України написано, що права корінних народів визначаються законом України. Проте за 30 років відповідного закону поки не з'явилося. Важливо нарешті заповнити цю прогалину в законодавстві та дати визначення, хто такі корінні народи. Це народи, які історично сформувались на території України, мають власну культуру, мову та традиції", - наводить прес-служба партії "Голос" виступ Умєрова з трибуни парламенту у вівторок.

Депутат звернув увагу, що на території Криму тривають незаконні переслідування та ув’язнення кримських татар, діяльність меджлісу заборонена, а діти не мають можливості навчатися рідною мовою.

Умєров переконаний, що ухвалення закону про корінні народи - важливий сигнал людям у Криму, що Україна щодня продовжує боротьбу за захист прав своїх людей та повернення своїх земель.

Політик також наголосив, що всі маніпуляції з боку окупантів проти законопроекту про корінні народи - це елемент гібридної війни та пропаганди.

Він пояснив, що представники інших народів в Україні, що мають іншу історичну країну походження, - це представники національних спільнот, і їхні права в українському законодавстві захищені законом "Про національні меншини".

Нардеп зазначив, що працює над змінами до закону про національні меншини разом із колегами з парламентського комітету з прав людини.

Як повідомлялося, перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив, що Верховна Рада може до кінця поточної сесії прийняти за основу та в цілому законопроект №5506 про корінні народи.

Відповідний законопроект зареєстровано в парламенті 18 травня.

Основним комітетом з підготовки законопроекту до розгляду на пленарному засіданні керівництвом Верховної Ради визначено комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономній Республіці Крим.

Законопроект про корінні народи визначає поняття "корінного народу" та законодавчо закріплює, що такими в Україні є кримські татари, караїми, кримчаки.

Згідно із законопроектом, корінним народом є автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом, становить етнічну меншість у складі населення і не має власного державного утворення за межами держави.

Проект закону також визначає гарантії щодо правового захисту від будь-яких дій, направлених на позбавлення ознак етнічної приналежності та цілісності як самобутніх народів, позбавлення культурних цінностей; виселення або примусове переміщення з місць компактного проживання в будь-якій формі; примусову асиміляцію або примусову інтеграцію в будь-якій формі; заохочення або розпалювання расової, етнічної чи релігійної ненависті, направленої проти них.

Законопроект гарантує культурні, освітні, мовні та інформаційні права корінних народів України на сталий розвиток.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА