17:06 15.06.2021

Депутати пропонують ВР ухвалити заяву з політичною позицією щодо питання водопостачання Криму та переговорного процесу з Москвою

2 хв читати
Депутати пропонують ВР ухвалити заяву з політичною позицією щодо питання водопостачання Криму та переговорного процесу з Москвою

Група народних депутатів із фракцій "Європейська солідарність" та "Голос" пропонують Верховній Раді ухвалити публічну політичну декларацію щодо питання водопостачання анексованого Росією Криму, яка може використовуватися в переговорних процесах.

Відповідний проект постанови "Про заяву Верховної Ради України щодо закликів про відновлення водопостачання по Північно-Кримському каналу до тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя" зареєстрований у парламенті у вівторок під №5663.

Його текст на сайті Верховної Ради наразі відсутній.

Водночас співавтор документа - народний депутат із фракції "Європейська солідарність" Ірина Фріз у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" пояснила, що проект постанови №5663 є публічною політичною декларацією Верховної Ради України щодо питання водопостачання окупованого півострова.

"Ми виходили з того, що досі немає законодавчої позиції щодо цього питання, і органи виконавчої влади мають отримати політичну позицію, ухвалену законодавчим органом для використання в переговорних процесах", - наголосила парламентарій.

За її словами, цей проект постанови декларує, що будь-які заклики щодо відновлення водопостачання на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополя шляхом використання Північно-Кримського каналу або іншим схожим шляхом є діями, які не відповідають міжнародним зобов'язанням України, суперечать національним інтересам, становлять загрозу суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності України.

Проект постанови також закликає президента України та компетентні органи невідкладно реагувати з метою захисту державних інтересів України на будь-які спроби відновлення водопостачання на тимчасово окупованих територіях.

Водночас автори законодавчої ініціативи пропонують главі держави та Кабінету Міністрів України вжити невідкладних заходів щодо посилення охорони та оборони об'єктів Північно-Кримського каналу, посилити протидію підривній, пропагандистській та розвідувально-диверсійній діяльності РФ.

Крім того, проект постанови визначає, що питання водопостачання в Крим залежить від відновлення суверенітету України над півостровом.

Водночас Фріз уточнила, що законопроект №5419, зареєстрований депутатами наприкінці квітня, передбачає внесення змін до чинного законодавства щодо прямої заборони водопостачання в окупований Кримський півострів.

"Отже, у сукупності обидва документи в разі ухвалення дадуть змогу надати гарантії непостачання води в окупований Крим і запобігти ймовірним переговорам Банкової щодо питання водопостачання, а також встановити визначені політичні обмеження для влади щодо спроб відновити постачання води Північно-Кримським каналом в результаті сепаратних переговорів із агресором", - додала політик.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА