06:52 03.09.2019

Японія не приєднається до створюваної США коаліції для захисту судноплавства в Ормузькій протоці

2 хв читати
Японія не приєднається до створюваної США коаліції для захисту судноплавства в Ормузькій протоці

Японія не планує приєднуватися до коаліції, створюваної США для захисту судноплавства в Ормузькій протоці, а збирається розглянути питання про самостійне розгортання своїх військових у регіоні, повідомляє газета Yomiuri у вівторок.

Згідно неназваних урядових джерел видання, Японія розглядає план направлення своїх морських сил самооборони для збору інформації в районах навколо Ормузської і Баб-ель-Мандебської проток між Єменом, Джибуті і Еритреєю.

За їхніми даними, якщо Іран погодиться, Токіо також розгляне питання про розгортання своїх сил самооборони в районі Ормузської протоки.

Зазначається, що остаточне рішення з цього питання буде прийнято після Генеральної Асамблеї ООН, яка пройде в кінці вересня.

19 липня Корпус вартових Ісламської революції Ірану повідомив, що в Ормузькій протоці за порушення міжнародних правил судноплавства був затриманий танкер Stena Impero, що слідував під британським прапором.

Інцидент із судном Stena Impero стався після того як влада Гібралтару - заморської території Великої Британії - 4 липня затримала танкер GRACE 1, команду якого підозрюють у поставках іранської нафти в Сирію в обхід санкцій ЄС.

США запропонували низці країн створити коаліцію після затримання Іраном британського танкера в Ормузькій протоці.

Однак США отримали неоднозначні відповіді від своїх союзників щодо свого плану зі створення коаліції. Так, Велика Британія і Ізраїль оголосили про свою готовність брати участь у ній саме тоді, як Німеччина відмовилася.

Іран зі свого боку, засудив зусилля США зі створення коаліції. Тегеран стверджує, що основна відповідальність за захист Ормузської протоки і Перської затоки лежить на Ірані і сусідніх країнах, наполягаючи на тому, що іноземна участь не є необхідною.

Раніше Вашингтон закликав Токіо розглянути можливість участі в коаліції. Японія вивчає, яку роль може грати в забезпеченні безпеки суден на Близькому Сході, не порушуючи при цьому своєї традиційної дружби з Іраном.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА