14:10 20.11.2019

ВР може розглянути питання створення ТСК із розслідування фактів міжнародної корупції за участю вищих посадових осіб держави - Дубінський

3 хв читати
ВР може розглянути питання створення ТСК із розслідування фактів міжнародної корупції за участю вищих посадових осіб держави - Дубінський

Київ. 20 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Верховна Рада наступного сесійного тижня може розглянути питання про створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) для розслідування фактів міжнародної корупції за участю вищих посадових осіб держави, пов'язаних із діяльністю Нацбанку та Міністерства фінансів, повідомив заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Дубінський (фракція "Слуга народу").

"Наразі, згідно із чинним законодавством, нам потрібно набрати 150 голосів для того, щоб цю комісію було створено. Упевнений, ми їх зберемо", - сказав Дубінський агентству "Інтерфакс-Україна".

Як повідомив народний депутат Андрій Деркач (позафракційний) на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у середу, наразі узгоджується склад членів цієї комісії.

"Ми погодили з усіма керівниками фракцій, крім "Голосу" та "Європейської солідарності", хто входить у комісію. Олексій Кучеренко займатиметься питаннями паливно-енергетичного комплексу, де накопичилися величезні борги", - сказав він.

Як повідомлялося, в жовтні у парламенті зареєстровано проект постанови Деркача та Дубінського про створення тимчасової слідчої комісії.

До складу ТСК входять 18 осіб.

Згідно з пояснювальною запискою, до основних завдань ТСК належить розслідування діяльності екс-глави НБУ Валерії Гонтаревої, Міністерства фінансів на чолі з екс-міністром Наталією Яресько, перевірка фактів зі звіту Рахункової палати щодо порушень під час використання міжнародної техдопомоги на суму $5,3 млрд.

Депутати також пропонують розслідувати факти незаконного лобіювання під час добування та постачання в Україну енергоносіїв, ініціювати розслідування щодо незаконних дій уряду колишнього прем'єр-міністра Володимира Гройсмана під час закупівлі медпрепаратів за допомогою так званих міжнародних організацій тощо.

Як повідомлялося, на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу Деркач повідомив про те, що депутати отримали нові матеріали щодо розслідування міжнародної корупції та участі в ній українських посадових осіб.

"Минулого тижня, 14 листопада, непомітно для ЗМІ, ГПУ оголосила нову підозру скандально відомому власнику "Бурісми", екс-міністру екології Злочевському. Згідно з підозрою, "сім'ї" Януковича інкримінують, зокрема, легалізацію (відмивання) доходу, отриманого злочинним шляхом, через проведення інвестиційним фондом Franklin Templeton Investments операцій купівлі облігацій зовнішньої державної позики загальною вартістю 7,4 млрд доларів США", - сказав Деркач.

Посилаючись на дані слідства він наголосив: це були гроші, злочинно отримані "сім'єю" Януковича та вкладені в купівлю боргових зобов'язань України у 2013-2014 роках.

Нардеп заявив, що президенти України та США мають об'єднати зусилля двох країн щодо встановлення фактів корупції та відмивання грошей за участю громадян обох країн.

"Президент Зеленський має зняти слухавку, набрати Трампа, попросити допомоги та взаємодії в боротьбі з корупцією та летіти до Вашингтона. Питання боротьби з міжнародною корупцією в Україні за участю громадян, бізнесменів і чиновників США має стати ключовим під час зустрічі двох президентів", - вважає він.

На думку депутата, за підсумками зустрічі необхідно вибудувати взаємодію українських слідчих органів і Мін'юсту США для отримання інформації про організаторів випуску облігацій, клієнтів і бенефіціарів 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА