18:32 12.06.2020

П'ять країн мають запропонувати РФ укласти нову угоду замість "Мінська" - Яценюк

2 хв читати
П'ять країн мають запропонувати РФ укласти нову угоду замість "Мінська" - Яценюк

Росія не виконала жодного пункту Мінських угод і необхідно розширити формат до "Нормандія плюс Будапешт", запропонувати Росії укласти однозначну багатосторонню міжнародно-правову угоду про відновлення суверенітету, територіальної цілісності України та гарантії її безпеки, заявив голова Київського безпекового форуму, прем'єр України 2014-2016 рр. Арсеній Яценюк.

"У нас є страх, у всіх нас, того, що ось якщо ми тільки скажемо погане слово про "Мінськ", на завтра ця вся хитка конструкція розсиплеться, і Росія розпочне агресивні дії. Не треба боятися. Треба сказати правду", - зазначив він під час онлайн дискусії КБФ у п'ятницю.

На його переконання, учасники "нормандського формату" мають провести міжнародний аудит виконання "Мінська". "І наші партнери - Німеччина та Франція - і Україна мають заявити про те, що Росія не виконала жодного пункту Мінських угод, у такий спосіб поставивши крапку в реалізації "Мінська", - заявив Яценюк.

Наступним кроком потрібно запропонувати Росії розширити формат на "Нормандія плюс Будапешт". "Наразі я розумію, що американський народ та американська адміністрація зайнята і внутрішніми проблемами, і виборами, але вибори відбудуться, і після цього нам необхідно, щоб у нормандсько-будапештському форматі були присутні Німеччина, Франція, США, Велика Британія в Україні", - пояснив він.

Третє, зазначив Яценюк, ці п'ять країн, які були учасниками і Будапештського меморандуму, і "нормандського формату", мають запропонувати Росії укласти багатосторонню міжнародно-правову угоду про відновлення суверенітету, територіальної цілісності й забезпечення гарантій безпеки української держави.

"Без двозначних тлумачень. Без того, щоб Росія грала: ми вибори проводимо під дулом російських автоматів чи ми вибори проводимо під дулом російських пістолетів. Це має бути однозначна, без додаткових інтерпретацій, міжнародно-правова угода", - наголосив він.

"Якщо Росія відмовляється від укладення такої чіткої угоди, тоді наші західні партнери разом з Україною покладають усю повноту відповідальності на Росію і далі тільки підсилюють санкційний і політичний тиск на Російську Федерацію. Так робив я", - підсумував Яценюк.

Онлайн дискусію "Мінський тупик: чи зможуть Україна та Захід виробити альтернативу?" проводить Київський форум спільно з Королівським Інститутом міжнародних відносин Chatham House.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Відомо про трьох постраждалих, серед них дитина, в результаті ракетного удару по Одесі - ОВА

У результаті денного обстрілу Харкова пошкоджено гаражі, постраждалих немає - Синєгубов

Ворог завдав ракетного удару по інфраструктурі Шостки Сумської області – ОВА

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА