07:48 26.08.2020

Незалежні профспілки Білорусі звернулися до МОП з проханням підтримати право робітників на страйк

2 хв читати
Незалежні профспілки Білорусі звернулися до МОП з проханням підтримати право робітників на страйк

Лідер асоціації профспілок "Білоруський конгрес демократичних профспілок" (БКДП) Олександр Ярошук звернувся до генерального директора Міжнародної організації праці (МОП) Гая Райдера у зв'язку з порушенням в Білорусі права робітників на страйк, йдеться в повідомленні на сайті БКДП.

"Уряд і роботодавці заперечують право на страйк білоруських робітників: вони загрожують арештами, звільненнями страйкувальників або припиненням виплати зарплат і премій. Вони кажуть, що в Білорусі політичні страйки заборонені. Режим почав переслідувати керівників страйкових комітетів", - йдеться в листі керівника БКДП.

Ярошук наголошує, що БКДП підтримав загальнонаціональний страйк. "Працівники ВАТ "Білоруськалій", МАЗ (автомобільний завод), МТЗ (тракторний завод), БелАЗ (великовантажні автомобілі), Нафтан (нафтопереробний завод), МЗКТ (колісні трактори), Гродно Азот (хімічне підприємство) і багатьох інших великих підприємств почали створювати страйкові комітети, з вимогою відставки Лукашенка. (...) Вони також вимагають повторного проведення виборів", - стверджує Ярошук.

Він повідомив керівнику МОП про суди над головою страйкового комітету МТЗ Сергієм Дилевським, лідером страйкового комітету МЗКТ Олександром Лавриновичем, головою страйкового комітету ВАТ "Білоруськалій" Анатолієм Бокуном.

"Режим викликає в суд усіх членів страйкових комітетів. Усім їм загрожує тюремне ув'язнення або великі штрафи. Тиск на профспілкових активістів і протестувальників посилюється щодня і щогодини", - заявив Ярошук.

Він попросив, щоб МОП "закликала Лукашенка і місцеву владу поважати фундаментальне право білоруських робітників на страйк, не побоюючись репресій або заподіяння шкоди, закріплене в Конвенції 87 і 98 МОП, і припинити загальне насильство, звільнити ув'язнених, припинити погрози".

У Білорусі вже понад два тижні тривають масові акції протесту проти підсумків виборів президента, на яких переможцем оголошений чинний глава держави Лукашенко, який займає цей пост з 1994 року. Вибори відбулися 9 серпня. Відповідно до затверджених ЦВК підсумків, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за Тихановську - 10,12%.

З 13 серпня про початок страйків оголосили низка великих промислових підприємств, працівники яких закликали владу припинити насильство щодо учасників акцій протесту і провести повторні президентські вибори.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА