14:28 16.09.2020

Фракція "Голос" вимагає, щоб Венедіктова знову прийшла до ВР і все-таки підписала підозру нардепу Юрченку - Устінова

4 хв читати
Фракція "Голос" вимагає, щоб Венедіктова знову прийшла до ВР і все-таки підписала підозру нардепу Юрченку - Устінова

У парламентській фракції "Голос" вважають достатнім для оголошення підозри в скоєнні правопорушення народному депутату Олександру Юрченку (фракція "Слуга народу") відеоматеріалів, оприлюднених НАБУ.

"Усі вчора бачили відео, яке оприлюднило НАБУ про колегу, народного депутата Юрченка. Давайте говорити відверто, Юрченко... це людина, яка зганьбила це скликання парламенту своїми діями. Якщо наразі це спустити на гальмах і сказати, що "так, генеральний прокурор була права" - це підтримати корупціонерів", - сказала Олександра Устінова (фракція "Голос"), виступаючи на пленарному засіданні в середу.

Вона наголосила, що після всього побаченого фракція "Голос" вимагає, "щоб генпрокурор іще раз прийшла до цієї зали і все-таки підписала підозру Юрченку".

Народний депутат закликала колег з інших фракцій підійти до трибуни, якщо вони підтримують цю заяву.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", деякі народні депутати з інших фракцій підтримали її заклик, зокрема депутати з фракції "Слуга народу".

Після цього лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія зазначив, що ніхто нікого покривати не планує, але цим мають займатися правоохоронні органи.

"Ми не будемо нікого покривати і вважаємо, що якщо винен народний депутат незалежно від того, яку партію або фракцію він представляє, це питання треба розслідувати... але не треба з цього робити політичну ситуацію", - сказав Арахамія.

Він наголосив, що ця ситуація потребує незалежного розслідування і тут мають працювати правоохоронні органи.

Як повідомлялося, генеральний прокурор Ірина Венедиктова 15 вересня, виступаючи в парламенті, заявила, що поки що немає підстав оголошувати про підозру народному депутату Олександру Юрченку. В Офісі президента України зауважили, що не втручаються у ситуацію навколо помічника народного депутата Олександра Юрченка (фракція "Слуга народу"), а його членство у фракції було відразу призупинено, що є нормальною цивілізованою практикою.

Після цього САП і НАБУ скерували генпрокурору проект повідомлення про підозру чинному народному депутату-учаснику корупційної схеми, однак листи залишилися без відповіді.

"У межах розслідування корупційної схеми отримання неправомірної вигоди завдяки використанню повноважень народного депутата України НАБУ і САП скерували до генерального прокурора проект повідомлення про підозру чинному народному обранцю. Однак станом на 15.09.2020 листи залишилися без відповіді, що унеможливлює притягнення до відповідальності усіх учасників злочину", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що влітку поточного року НАБУ отримало інформацію про існування організованої групи, учасники якої отримують неправомірну вигоду за використання законних повноважень та обов'язків народних депутатів України.

Так, для встановлення всіх учасників злочинного угруповання та оперативного документування їхньої діяльності бюро розробило спецоперацію з включення до її складу детектива НАБУ "під прикриттям", який як представник промислової компанії познайомився з одним з учасників угруповання. Детектив повідомив йому, що умовою інвестування в Україні є створення необхідних правових підстав для переробки твердих побутових відходів, з цією метою учасник злочину знайомить детектива з нардепом, який у завуальованій формі попросив надати йому через посередника неправомірну вигоду в сумі $13 тис. за внесення пропозицій до законопроекту і в подальшому ще $200 тис. - для членів комітету.

Згідно з даними НАБУ, 27 липня посередник "Ф" познайомив детектива "Д" зі згаданою особою - нардепом "Ю", який розповів, що є ініціатором відповідного законопроекту і всі питання щодо поправок "замикаються" на ньому. "При цьому під час розмови народний депутат України "Ю" обумовив свою підтримку необхідністю передати йому грошову винагороду, завуалювавши це під пропозицію "допомогти екології" і надати "плюшки", - йдеться в повідомленні.

У середині серпня детектив НАБУ передав першу частину неправомірної вигоди посереднику, а наприкінці місяця співучасники планували отримати ще одну частину коштів. "За обставин, які зараз з’ясовує слідство, Національне бюро було вимушене припинити подальше виконання спеціального завдання", - зазначено в повідомленні.

У рамках розслідування зібрано докази для повідомлення про підозру нардепу в скоєнні злочинів, передбачених ст.368 КК і ч.4 ст.27, ч.4 ст.369 КК України.

Наголошується, що оскільки підозру може підписати тільки генеральний прокурор, детективи НАБУ за погодженням з прокурорами САП за попередньою домовленістю з керівництвом Офісу генерального прокурора 10 вересня прибули до Офіс генпрокурора з метою внесення відомостей до ЄРДР і підписання низки клопотань щодо проведення слідчих дій стосовно депутата. Також було надано проект повідомлення про підозру, довідку про зібрані докази та матеріали кримінального провадження, що підтверджують обґрунтованість підозри.

Однак керівник департаменту Офісу генерального прокурора повідомив, що він не бачить достатніх підстав для доповіді генеральному прокурору про необхідність внесення відомостей щодо можливого скоєння кримінального злочину народним депутатом до ЄРДР.

За інформацією НАБУ, ввечері було проведено нараду за участю генерального прокурора, за результатами якої рішення про внесення відомостей до ЄРДР ухвалено не було.

10 вересня особі-посереднику (неофіційному помічникові чинного нардепа) повідомлено про підозру за ч.5 ст.27 ч.4 ст.368 КК України. Також до генерального прокурора скеровано проект підозри щодо дій нардепа.

11 вересня НАБУ повторно спрямувало до Офісу генпрокурора лист про необхідність внесення відомостей до ЄРДР щодо дій нардепа, однак відповіді надано не було.

Водночас у бюро додали, що, незважаючи на це, злочинну корупційну схему ліквідовано. НАБУ і САП здійснює слідчі дії, спрямовані на притягнення до кримінальної відповідальності інших її учасників, включаючи чиновників, які сприяли припиненню виконання спецзавдання.

15 вересня у НАБУ також оприлюднили відеозаписи, що підтверджують їхню позицію щодо цієї справи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА