19:48 21.09.2020

Трамп підписав указ, який дає можливість карати, зокрема іноземців, за поставку зброї Ірану

2 хв читати
Трамп підписав указ, який дає можливість карати, зокрема іноземців, за поставку зброї Ірану

Радник президента США з нацбезпеки Роберт О'Браєн у понеділок заявив, що Дональд Трамп підписав у понеділок указ, що дає можливість вводити обмежувальні заходи, зокрема, проти іноземних держав за поставку, продаж і транспортування зброї Ірану.

"Президент щойно підписав указ, який робить можливим вводити економічні санкції проти країн, корпорацій і фізичних осіб, які сприяють постачанню, продажу або транспортуванню неядерної зброї Ірану", - сказав О'Браєн на прес-конференції.

Він зазначив, що в ООН, відмовившись продовжити збройне ембарго проти Ірану, яке закінчується в жовтні, наражають на небезпеку весь Близький Схід і тому - США належить самим домагатися припинення торгівлі зброєю з Іраном.

У заяві Трампа, поширеній Білим домом, зазначається, що США будуть блокувати активи на своїй території людей і юросіб, які будуть підпадати під нові санкції проти торгівлі зі зброєю проти Ірану.

Санкції можуть вводитися і "проти тих, хто надає навчання (використанню озброєння - ІФ), фінансову підтримку, послуги або інші види допомоги, стосовно цього озброєння".

Трамп наголошує, що такі заходи, на думку США, допоможуть де-факто відновити ембарго ООН на постачання озброєнь до Ірану. Раніше в РБ ООН відмовилися продовжити це ембарго, термін дії якого закінчується в жовтні 2020 року.

"Указ істотно підірве здатність Ірану експортувати зброю, забезпечувати нею терористів і небезпечних дійових осіб на Близькому Сході. Також указ ускладнить закупівлю Іраном зброї для посилення власних збройних сил", - наголошує президент США.

У ніч на неділю глава держдепу Майк Помпео оголосив, що з ініціативи його країни слід відновити санкції ООН проти Ірану, оскільки ця країна, на думку США, порушувала параметри угоди з атому з "шісткою" міжнародних посередників. Можливість подібного відновлення санкцій дійсно передбачається в угоді. Також інші ключові члени РБ ООН вважають, що у цьому разі США не мають права відновлювати санкції, оскільки з власної волі вийшли з ядерної угоди з Іраном. Тепер, як очікується, сторони будуть сперечатися в РБ ООН з цього питання.

Нині 13 із 15 країн, що входять до РБ ООН вважають, що США не мають права домагатися поновлення санкцій, адже не є учасниками угоди з іранського атому.

У цій ситуації генсек ООН Антоніу Гутерріш поінформував, що поки не може нічого зробити стосовно відновлення санкцій, оскільки між членами РБ ООН немає єдиної думки з цього питання.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА