15:00 22.09.2020

Україна та МВФ працюють над можливістю візиту місії Фонду восени

2 хв читати
Україна та МВФ працюють над можливістю візиту місії Фонду восени

Україна продовжує переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про фінансування, зокрема, 21 вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль провів телефонну розмову з керівництвом європейського департаменту МВФ, повідомила заступник голови Офісу президента України Юлія Ковалів.

"І ми працюємо спільно з МВФ, щоб місія МВФ приїхала в онлайн-місії - що буде по-новому в наших відносинах із Фондом - восени", - сказала вона на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у Києві у вівторок.

МВФ 9 червня цього року затвердив нову 18-місячну програму stand by для України на SDR3,6 млрд (близько $5 млрд) з негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу.

Після виділення першого траншу було намічено чотири перегляди програми - за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня та 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня - наступного. Розміри другого і третього траншу - по $700 млн, третього - $560 млн і завершального четвертого - $980 млн. Передбачалося, що віртуальна місія щодо першого перегляду програми працюватиме 13-23 липня, проте цей план був порушений.

До програми МВФ також прив'язане інше міжнародне фінансування України, зокрема успішний перший перегляд програми stand by дасть змогу отримати вже схвалені $350 млн від Світового банку і EUR600 млн від ЄС.

Представник МВФ 10 вересня не зміг назвати можливої дати місії для першого перегляду програми stand by і виділення її другого траншу. Відмовившись безпосередньо коментувати рішення Конституційного Суду, яке поставило під сумнів низку аспектів роботи Національного антикорупційного бюро (НАБУ), представник МВФ нагадав, що підтримка незалежності, цілісності НАБУ, САП і ВАКС - попередня умова цієї програми підтримки МВФ. За його словами, дискусії щодо поточної програми stand by тривають.

Міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю "Економправді" уточнив, що серед питань, які цікавлять МВФ, найбільш пріоритетне - "ситуація навколо ПриватБанку і Суркісів" (спір на $350 млн щодо bail-in під час націоналізації ПриватБанку - ІФ). За словами глави Мінфіну, слідом йдуть ситуація з обмеженням зарплат для членів наглядових рад та правління; зареєстровані у ВР законопроекти, які паплюжать систему корпоративного управління; САП і НАБУ.

За даними інформованих джерел агентства "Інтерфакс-Україна", на сьогодні програма stand by фактично поставлена "на паузу", а поява проекту держбюджету-2021 із дефіцитом 6% ВВП і законопроектів у ВР із податковими винятками лише додає запитань.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА