07:11 24.09.2020

Зеленський хотів би, щоб ООН грала більш важливу роль у відновленні суверенітету і територіальної цілісності України

2 хв читати
Зеленський хотів би, щоб ООН грала більш важливу роль у відновленні суверенітету і територіальної цілісності України

Президент України Володимир Зеленський хотів би, щоб ООН грала більш важливу роль у припиненні війни на Донбасі і відновленні суверенітету і територіальної цілісності України.

"Упевнений, що у відновленні суверенітету і територіальної цілісності України, а з нею і авторитету міжнародного права, важливу роль має відігравати саме ООН. Для цього слід удосконалювати існуючі механізми. Неприпустимо, коли суверенітет незалежної держави порушує один із постійних членів Ради безпеки ООН. Це остаточно доводить - механізми зразка 1945 року сьогодні працюють не до кінця", - сказав він у своєму відеовиступі на пленарному засіданні 75-ї сесії Генасамблеї ООН.

На його думку, хоча система ООН і зіграла роль "програмного забезпечення, яке вберегло світ від критичних помилок", але треба визнати, що система все частіше починає давати збій, її атакують нові "баги" і "віруси", і протидія їм не завжди є ефективною.

"Я говорю про це як глава держави, у якого в 21-му столітті Російська Федерація анексувала півострів Крим. Держави, яка сьомий рік стримує її (РФ - ІФ) військову агресію на Донбасі", - заявив він.

Зеленський вважає, що все це може привести до подальшого знецінення Радбезу ООН. "Україна буде активно брати участь в процесі його реформування. Цей орган повинен стати більш представницьким, збалансованим, прозорим і ефективним. В інтересах ООН мати дієвий інструмент, якщо хтось зловживає правом вето і статусом постійного члена", - зазначив він.

Президент України зазначив, що навряд чи творці ООН могли уявити, що 75 років тому в центрі Європи буде йти війна: "Що в Криму грубо порушуються права людини, переслідують українців і кримських татар. Посилюється мілітаризація півострова, і акваторій поруч із ним, що порушує баланс безпеки Чорноморського регіону. Змінили б вони щось у статуті і механізмах ООН, якби знали, що через 75 років, в результаті війни на Донбасі, буде 14 тис. загиблих і майже півтора мільйона осіб втратять свої будинки?".

Зеленський нагадав, що за останній рік Україна довела, що дійсно хоче миру. "Нам вдалося розблокували діалог, ми відновили зустрічі лідерів країн нормандського формату, досягли істотного прогресу у взаємному звільненні утримуваних осіб. А з 27 липня розпочався режим всеосяжного припинення вогню, який, не дивлячись на спроби його зірвати, все ж дає надію на досягнення стабільної тиші. І вона вкрай необхідна для продовження руху на шляху до миру", - зазначив він.

Президент України переконаний, що наступними кроками на цьому шляху повинні стати виведення незаконних збройних формувань і озброєнь з окупованих територій Донбасу, повернення контролю над державним кордоном і, нарешті, відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно-визнаних кордонів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА