Вибори

Київ поступово відмовляється від знезараження води хлором - Кличко

Київ поступово відмовляється від знезараження води хлором, уже 40% води, що подається у домівки киян, очищають так, як це роблять в європейських країнах, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

"Щодня кияни споживають близько 700 млн літрів води. Сьогодні вже 40% води, що подається у домівки киян, очищають та знезаражують так, як це роблять в європейських країнах. Ми поступово залишаємо застарілі технології хлорування у минулому. Адже використання рідкого хлору – це великі екологічні та господарські ризики", - сказав Кличко під час перевірки роботи Дніпровської водопровідної станції.

Він зазначив, що станція була збудована понад 80 років тому, але саме завдяки її роботі Київ отримує майже 30% необхідної води.

Було ухвалено рішення про модернізацію станції: за три роки там збудували цех знезараження води діоксидом хлору. Загальна вартість робіт становить 78 млн грн. Вказано, що інвестувала кошти компанія "Київводоканал", тому запуск проекту не призведе до додаткових платежів для киян.

"Це справді сучасний європейський підхід, коли підприємство закладає фінанси в підвищення безпеки та ефективності свого виробництва, у поліпшення якості послуг. Обладнання, яке ми побачили, – італійського виробництва, підрядник – теж італійська компанія, що має досвід виконання таких проектів", - додав Кличко.

Він нагадав, що 14 артезіанських насосних станцій, що постачають ще понад 10% води для жителів Києва, також переведені з хлору на знезараження гіпохлоритом натрію.

"Тобто сьогодні вже 40% води, що подається у домівки киян, знезаражується за допомогою безхлорних технологій. Діоксид хлору використовують в багатьох містах Європи – наприклад, у Відні, Нюрнберзі та інших", - зазначив мер.

Крім цього, до 2022 року планують модернізувати Деснянську водопровідну станцію, що забезпечує іще 60% води для мешканців столиці.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ