12:07 01.10.2020

Зеленський вважає, що Україна може експортувати до Китаю більше продукції, і буде що запропонувати КНР

3 хв читати
Зеленський вважає, що Україна може експортувати до Китаю більше продукції, і буде що запропонувати КНР

Президент України Володимир Зеленський вважає, що нинішні хороші показники товарообігу між Україною та Китаєм можуть бути суттєво збільшені, а Україні буде що запропонувати КНР з точки зору експорту високотехнологічної продукції, продукції з високим ступенем обробки та високою доданою вартістю.

"Україна має значний потенціал для співпраці з Китаєм у різних сферах, співмірний або навіть більший, ніж у багатьох інших східноєвропейських країн. Ми зацікавлені в успішній реалізації цього потенціалу. Китай упевнено посів першу сходинку в рейтингу наших найбільших торговельних партнерів: торік наш товарообіг сягнув майже $13 млрд. І дедалі впевненіше Китай виходить на провідні позиції серед основних експортних партнерів України. Переконаний, що нинішні показники можуть бути суттєво збільшені", - сказав він в інтерв'ю китайському інформаційному агентству "Сіньхуа".

Зеленський зазначив, що дуже важливим є не лише зростання показників торгівлі, а й диверсифікація товарів, збільшення високотехнологічної продукції та продукції з високим ступенем обробки, високою доданою вартістю.

"Україна працює над тим, щоб вийти з категорії виключно "сировинного" постачальника. Впевнені, що нам буде що запропонувати, зокрема, й Китаю", - додав він.

Президент України наголосив, що Україна стала однією з перших країн, яка підтримала ініціативу глави КНР Сі Цзіньпіна "Один пояс, один шлях".

"Україна має унікальне географічне розташування - на східному кордоні ЄС, на шляху з Азії у Європу, а також між Чорним і Балтійським морями. У нас є необхідний економічний і промисловий потенціал для ефективної участі в цьому амбітному проекті", - сказав він.

Серед пріоритетів практичного співробітництва з Китаєм Зеленський назвав кредитно-інвестиційну, агропромислову, машинобудівну і транспортну сфери. "Україна має значний науковий і освітній потенціал, багату культуру. Все це дає хороші можливості для нарощування обсягів торговельно-економічної співпраці, активізації двосторонніх гуманітарних контактів та обмінів", - зазначив він.

Зеленський нагадав, що для створення найкращих умов розвитку туризму з 1 серпня Україна ввела тимчасовий безвізовий режим для китайських туристів. "Ми будемо і надалі намагатися покращувати умови для взаємних поїздок громадян двох країн, щоб вони мали кращі можливості для знайомства з багатою історією та культурою України та Китаю", - зазначив він.

На його думку, одним із кроків у напрямі культурного зближення між двома народами має стати системна підготовка в Україні фахівців-китаєзнавців, а вже зараз китайську мову вивчають в українських загальноосвітніх школах і вузах, в Україні майже 500 китаїстів щорічно отримують дипломи філологів, є кваліфіковані перекладачі.

"На сьогодні тисячі українських спеціалістів працюють у Китаї в різних галузях, починаючи з викладацької діяльності і закінчуючи IT. Звісно, нам було б приємно бачити нашу фахову молодь у себе вдома. І це те, чого ми прагнемо. Втім, упевнений, наші китайські друзі цінують досвід і фаховий рівень українців. Яскраве свідчення цього - сотні зацікавлених китайських абітурієнтів, охочих щороку отримати дипломи українських вишів", - зазначив Зеленський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА