13:03 16.10.2020

Всеукраїнське опитування не дасть нічого, крім виникнення додаткових сумнівів у дієздатності нинішньої влади, - Грищенко

3 хв читати
Всеукраїнське опитування не дасть нічого, крім виникнення додаткових сумнівів у дієздатності нинішньої влади, - Грищенко

Попередня українська влада зробила помилку, коли не звернулася до інструменту Будапештського меморандуму для врегулювання конфлікту з РФ, проте логіка нинішнього опитування, ініційованого президентом України Володимиром Зеленським, незрозуміла й має на меті піар, зазначає віце-прем'єр-міністр України (2012-2014), міністр закордонних справ України (2010-2012, 2003-2005) Костянтин Грищенко.

"Загалом не зрозуміла сама логіка такого опитування: або влада сумнівається, що їх (гарантії безпеки, визначені Будапештським меморандумом, - ІФ) потрібно використати, або вона сумнівається в дієвості та запитує український народ, щоб він підказав їм, або вони не знають, як задіяти ті можливості, які існують відповідно до цього меморандуму. Це пряма функція виконавчої влади, президента як гаранта Конституції, прав і свобод і територіальної цілісності, задіяти ті механізми, які існують, які ні в кого не викликають сумнівів", - сказав Грищенко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

Він зазначив, що бачить у всеукраїнському опитуванні, ініційованому президентом, лише піар. "Тому, крім суто піарної складової, я не бачу ніякого сенсу в цьому опитуванні. Я як громадян маю великі підозри, що це, крім виникнення додаткових сумнівів у дієздатності нинішньої влади, нічого не дасть", - додав екс-віце-прем'єр.

Водночас Грищенко наголосив, що вважає помилкою попередньої української влади те, що вона не задіяла механізм Будапештського меморандуму. "Я вважаю, що це було дуже серйозною (м'яко кажучи) помилкою попередньої влади, що вона не вдалася до цього інструменту під час найгострішої фази у 2014 році, коли потрібно було максимально використати всі можливі засоби для того, щоб посилити тиск на Росію з метою виконання саме положень Будапештського меморандуму", - зазначив він.

За словами екс-глави МЗС, інструмент Будапештського меморандуму можна й потрібно було використовувати ефективніше, на нього необхідно посилатися, коли Україна робить заяви, під час засідань Ради безпеки та в інших структурах. "Тому що там чітко прописані зобов'язання тих, хто давав нам відповідні гарантії, запевнення. Це політичні зобов'язання, які є важливими в міжнародному праві і є важливим інструментом для країни, яка хоче на них спиратися", - пояснив він.

Крім того, Грищенко зазначив, що пункт опитування про створення вільної економічної зони на Донбасі необхідно роз'яснити, і якщо і ставити це запитання українцям, то виносити не на таке опитування, а на референдум.

"Вільна економічна зона - це легітимне питання, яке потрібно відпрацьовувати. Його необхідно, якщо вже виносити на опитування, то в якійсь зрозумілій формі: що саме передбачається, як саме, яка зона застосування, які гарантії для інвесторів, за яких умов і на якому етапі її створення буде імплементовано в контексті поліпшення, як мінімум, ситуації з безпекою, а в ширшому плані - в контексті політичного врегулювання кроків, які дадуть змогу зрештою розв'язати головну проблему - повернення миру й відновлення українського суверенітету й територіальної цілісності. Тобто це інструмент, який потрібно відпрацьовувати, а якщо вже необхідно звертатися щодо цього до українського народу, то, напевно, через референдум, а не через таке опитування", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА