15:54 16.10.2020

Передачу землі з державної в комунальну власність громад треба підкріпити законом - екс-міністр економіки

2 хв читати
Передачу землі з державної в комунальну власність громад треба підкріпити законом - екс-міністр економіки

Передачу державних сільгоспземель у комунальну власність громад необхідно підкріпити законом, вважає екс-міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, колишній заступник глави Ради НБУ і почесний президент Київської школи економіки (КШЕ) Тимофій Милованов.

"Землю передали указом президента. А бажано ще підтвердити законом. Тому що указ можна скасувати. І тому що формально указ не передає землю, а "указує" активізувати роботу з передачі. Скасувати указ може цей президент або наступний. А закон скасувати набагато складніше. І законом можна чітко прописати, що передається, кому і коли. Тому тепер потрібно таки ухвалити законопроект №2194, який є в Раді", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Милованов зазначив, що загалом підтримує рішення про передачу земель, проте звернув увагу на те, що в указі президента не закріплена оприлюднена публічно Зеленським цифра в 2 млн га земель, які планується передати ОТГ.

"Звідки цифра 2 млн га? В указі її немає. А в публічних заявах є. Це оцінка обсягу землі, яку передадуть у комунальну власність. Але чому 2 млн, а не, скажімо, 7 млн чи 10 млн га. Публічно говорили, що держава володіє між 7 та 10 млн га. Я такі цифри озвучував, коли був міністром. Такі дані мені давали аналітичні служби. Виявилось, що тієї землі давно немає. Що її давно безоплатно (читай за хабарі) роздали приватним особам (читай розікрали). І залишилося менше ніж 3 млн га. Всього в Україні 33 млн га сільгоспземлі. Тобто, на сьогодні у держави менше ніж 10%", - зауважив екс-міністр економіки.

У свою чергу глава Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко зазначив, що після передачі землі громадам у держави у власності залишиться 750 тис. га, які обробляють 1166 державних підприємств та установ у всій країні.

Як написав Лещенко у Facebook, для нього особисто несподіванкою стала кількість земель у пенітенціарної служби.

Так, розподіл земель сільськогосподарського призначення між держвідомствами такий: Національна академія аграрних наук - 354 тис. га, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства - 178 тис. га, Міністерство освіти і науки - 77 тис. га, Міністерство оборони - 42 тис. га, Державна пенітенціарна служба України (Міністерство юстиції) - 35 тис. га, Держлісагентство - 21 тис. га, Фонд державного майна - 14 тис. га і Держводагентство - 2,5 тис. га.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА