18:24 19.10.2020

Шевченківський райсуд 23 жовтня розгляне можливість спецконфіскації 247 млн грн ВБР

3 хв читати
Шевченківський райсуд 23 жовтня розгляне можливість спецконфіскації 247 млн грн ВБР

Шевченківський районний суд 23 жовтня розгляне можливість спецконфіскації 247 млн грн, що належать Всеукраїнському банку розвитку (ВБР), на які в січні 2020 року за клопотанням Офісу генпрокурора було накладено арешт, повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

"Актуальною для Офісу генпрокурора є важлива місія - відстояти в суді спецконфіскацію майже $2 млрд так званих коштів (Віктора) Януковича (четвертого президента України - ІФ). 23 жовтня 2020 року в Шевченківському райсуді розпочинається боротьба за спецконфіскацію 247 млн грн, операції за якими не були відображені у фінансовому моніторингу ПАТ "ВБР", - написала вона у Facebook у понеділок.

Венедіктова також зазначила, що обов'язком Офісу генпрокурора є захист закону, прав людини та інтересів держави, зауваживши, що в 2020 році на користь держави було присуджено 11,9 млрд грн і повернено до державної та комунальної власності близько 16,3 тис. га земель.

Як повідомлялося, 13 січня 2020 року слідчий суддя наклав арешт на 247 млн грн, які належали ВБР і перебували на рахунках Міжнародного інвестиційного банку (МІБ), а 16 січня суд постановив передати ці кошти в управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

АРМА 21 січня повідомило, що МІБ передав відповідні кошти на рахунки агентства.

Як повідомлялося, відповідні кошти було заарештовано в рамках кримінального провадження щодо легалізації незаконних доходів за фінансовими операціями оточенням Януковича, зокрема вивчали питання законності перебування коштів ВБР на рахунках МІБ, а також встановлювали причетних до цього рішення осіб.

Справу розслідувало слідче управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби (ДФС) під процесуальним керівництвом Офісу генпрокурора.

У рамках розслідування трьом особам було повідомлено про підозру за статтями 358 (підробка документів, печаток, штампів і бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), 209 (легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом), 209-1 (умисне порушення вимог законодавства про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму) Кримінального кодексу України. Ще двох людей оголошено в розшук.

Стосовно екс-керівника департаменту фінмоніторингу ВБР розслідування завершено й надано доступ до матеріалів справи, після чого обвинувальний акт буде направлено до суду.

Повідомлялося також, що з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів ВБР у зв'язку із застосуванням Радою ЄС санкцій до єдиного акціонера цієї фінустанови - Олександра Януковича, сина четвертого президента України, Нацбанк 27 листопада 2014 року вирішив зарахувати банк до категорії неплатоспроможних. Рішення про ліквідацію ВБР НБУ ухвалив 21 грудня 2015 року.

Гроші в банку Януковича було заарештовано після Євромайдану. Але у 2016-2017 рр. Печерський райсуд Києва почав знімати арешт з частини цих рахунків. МІБ заявив, що банк діяв у рамках закону, дозволивши колишнім співробітникам ВБР відкрити в банку рахунки.

Як повідомлялося, Міжнародний інвестиційний банк зареєстровано в березні 2008 року.

Згідно з даними Нацбанку України, станом на 1 січня 2020 року найбільшими акціонерами МІБ були: п'ятий президент України Петро Порошенко - 50,362434%, його син Олексій Порошенко - 9,9174%, Ігор Кононенко - 14,94%, Олег Гладковський та Олег Зимін - по 9,908%.

За даними центробанку, за розміром загальних активів на 1 вересня 2020 року МІБ посідав 32-ге місце (4,244 млрд грн) серед 75 діючих банків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА