17:45 20.10.2020

У посланні Зеленського був акцент на кількох фундаментальних "виграшних" темах, а також на протиставленні "колишнім елітам" - політолог

3 хв читати
У посланні Зеленського був акцент на кількох фундаментальних "виграшних" темах, а також на протиставленні "колишнім елітам" - політолог

Президент України Володимир Зеленський у щорічному посланні до Верховної Ради зосередився на кількох фундаментальних питаннях, які є виграшними для нього та партії "Слуга народу" в рейтинговому й електоральному плані, вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"У посланні, по суті, не було фундаментальних глобальних питань, окрім кількох. Президент говорив на "виграшні" теми, які можна покласти на політичний або електоральний "депозит" "Слуги народу" та президентської команди. І на це відразу звернули увагу опоненти та критикують, чому нічого не було сказано про економіку. А що можна сьогодні говорити про економіку?" - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Карасьов зазначив, що перше з таких питань - перемир'я на Донбасі. "Але розуміючи, що на Донбасі справа може йти до тривалого перемир'я і заморожування за різними варіантами, і що цю тему далі складно буде використовувати для зовнішньої політики та підтримки з боку західних партнерів, створюється "Кримська платформа", - зазначив він.

На його думку, якщо на Донбасі існує режим тиші, то та сама Німеччина і Франція і їхні лідери можуть говорити, що є певні успіхи, і це питання сильно не турбуватиме їхню дипломатію.

"А ось із Кримом можна далі цю карту розігрувати, для санкційного тиску на Росію, збільшення військової допомоги, на модернізацію військово-морського флоту", - додав політолог.

Карасьов вважає, що останні візити Зеленського до Великої Британії, Туреччини, Польщі є проявом формування нової конфігурації зовнішньої політики України. "Цим візитам не випадково приділялося так багато уваги з боку влади. Це свідчить про те, що німці та французи йдуть начебто вбік, а на перший план виходить Британія, яка вже не має жодних зобов'язань перед ЄС, але має свої амбіції в дусі традиційної імперської британської зовнішньої політики", - пояснив він.

Експерт також оцінив послання президента до ВР не як класичний, а "швидше звітно-виборчий виступ".

"Тому що перед виборами потрібно було підвищити ставки у грі, відзвітувати про виконану роботу, перебити тренд на критику влади. Адже коли вибори - владу завжди критикують. Щоб ця критика не втілилася у провальний результат "слуг народу", президент виступив із такою доповіддю. Він намагається зробити так, щоб партія "Слуга народу" не отримала негативний результат, а тим паче - катастрофічно негативний результат", - зазначив він.

Карасьов звернув увагу, що Зеленський продовжує наступати на так звані колишні еліти.

"Багато закидів, месиджів, що "нам вдалося зробити більше за півтора року, ніж вам за багато років". І поки що це такий безпрограшний варіант, тому що з "нових" у нього конкурентів немає. З тих, що "були", є, але ці опоненти не небезпечні для нього. І він може їх далі "обстрілювати" з різних видів інформаційної та словесної зброї. І це працює. А хтось із "нових" лідерів наразі не з'явився, тому й рейтинг у президента поки що пристойний, тримається на рівні першого туру виборів 2019 року", - наголосив він.

Крім того, політолог відзначив апеляцію глави держави до питання народовладдя, протиставлення "колишніх еліт" та "істинного народовладдя, якому прихильний президент".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА