19:20 21.10.2020

На місцевих виборах в Україні право голосу мають понад 28,6 млн виборців

2 хв читати
На місцевих виборах в Україні право голосу мають понад 28,6 млн виборців

У Центральній виборчій комісії повідомили, що, згідно з уточненими списками, на місцевих виборах 25 жовтня право волевиявлення мають 28 млн 622 тис. виборців.

Як повідомила прес-служба ЦВК, такі дані озвучила член Центрвиборчкому Ірина Єфремова в середу на селекторній нараді в МВС.

"Якою буде явка, стане відомо лише в день виборів", - зауважила вона.

За словами Єфремової, в день голосування необхідно бути готовими до будь-яких "сюрпризів", оскільки порушення виборчого законодавства можуть відбутися з боку і виборців, і "недобросовісних членів" виборчих комісій, які "гіпотетично, але можуть спробувати своїми діями або бездіяльністю внести деструктив у роботу ДВК". У зв'язку з цим вона нагадала: якщо член комісії йде з дільниці без поважної причини, це потенційно може призвести до відсутності кворуму під час засідання цієї комісії.

Єфремова роз'яснила, що у Центрвиборчкому є можливість до суботи, 24 жовтня, здійснити заміну за поданням суб'єктів виборчого процесу (партії).

Член ЦВК також акцентувала увагу на тому, що особливо ретельно потрібно стежити за тим, щоб не зірвали підрахунок голосів: "Іноді цей процес затягується на 3, 4, а то й 5 днів. Людина інколи посилається на надмірну втому і дозволяє собі неприпустиме - покидає дільницю і йде відпочивати. Тому я змушена ще раз наголосити, що жоден член комісії не може дозволити собі порушувати закон".

У ЦВК нагадали, що між Комісією і правоохоронними органами налагоджено тісну співпрацю для запобігання порушень виборчого законодавства (превентивні заходи), оперативного реагування на виявлені порушення, недопущення порушень виборчих прав громадян, забезпечення дотримання принципів і засад виборчого процесу.

За словами голови ЦВК Олега Діденка, для того, щоб вибори були чесними, недостатньо лише їх належної організації з боку виборчкомів. Важливо також оперативне та ефективне реагування на виявлені порушення виборчого законодавства, що є сферою компетенції правоохоронних органів, насамперед - Національної поліції України.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА