19:35 21.10.2020

Президент України пропонує ВР скасувати мораторій на відкриття справ про банкрутство в період карантину

2 хв читати
Президент України пропонує ВР скасувати мораторій на відкриття справ про банкрутство в період карантину

Президент України Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді зняти заборону на відкриття проваджень у справах про банкрутство боржників-юросіб за заявами кредиторів, введений на період карантину та 90 днів після його відміни.

Відповідний законопроект №4220 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання окремих питань процедур банкрутства на період заходів щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби зареєстрований у Верховній Раді 15 жовтня і оприлюднений у середу.

Крім того, пропонується скасувати норму про те, що комітет кредиторів і забезпечений кредитор у період карантину можуть призупинити проведення аукціонів із продажу майна боржника.

"Зважаючи на те, що заходи щодо запобігання поширенню гострого респіраторного захворювання COVID-19 продовжуються, є необхідність у додаткових компенсаторних механізмах для забезпечення проваджень у справах про банкрутство", - наголошується в пояснювальній записці до законопроекту.

Зокрема, зміни нормують порядок проведення зборів (комітету) кредиторів у режимі відеоконференції, а також шляхом опитування, процедуру підтвердження особи та повноважень учасника зборів (комітету) кредиторів, оформлення результатів зборів (комітету).

Законопроект, зокрема, також уточнює питання відповідальності арбітражного керуючого за невчинення дій, передбачених Кодексом з процедур банкрутства, через вимоги карантину, визначає підстави продовження термінів проведення попереднього засідання суду у справі про банкрутство.

Пропонується також звільнити Кабінет Міністрів від обов'язку включити інформацію про виконання цього закону до звіту про перебіг і результати виконання Програми діяльності уряду за 2020 рік.

Як повідомлялося, 18 червня поточного року з метою запобігання хвилі банкрутств внаслідок затяжних карантинних заходів, Верховна Рада ухвалила законопроект №3322 про внесення змін до Кодексу України про процедури банкрутства, яким, зокрема, на період дії карантину та протягом 90 днів після його відміни була встановлена заборона на відкриття провадження у справах про банкрутство боржників-юросіб за заявками кредиторів.

Авторами законопроекту є Сергій Тарута (партія "Батьківщина"), Дмитро Наталуха, Олексій Мовчан (обидва - фракція "Слуга народу") і Ярослав Рущишин (фракція "Голос").

Президент підписав закон 13 жовтня.

Карантин в Україні у зв'язку з поширенням коронавірусу було введено 12 березня, і на сьогодні продовжено до кінця 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА