15:56 22.10.2020

Апеляційний суд 29 жовтня розгляне питання про призупинення рішення суду щодо виплати ПриватБанком компаніям Суркісів $350 млн

2 хв читати
Апеляційний суд 29 жовтня розгляне питання про призупинення рішення суду щодо виплати ПриватБанком компаніям Суркісів $350 млн

Київський апеляційний суд 29 жовтня о 10:40 розгляне питання про призупинення дії рішення судді Печерського райсуду Києва Сергія Вовка від 2 вересня про примусове виконання рішення цього самого суду від 2017 року щодо зобов'язання державного ПриватБанку (Київ) обслуговувати депозити компаній братів Суркісів, заборгованість за якими позивачі оцінюють у $350 млн.

Згідно з повідомленням прес-служби ПриватБанку у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна" в четвер, розгляд апеляційної скарги банку на відповідне рішення судді Вовка, що розпочався 22 жовтня, суд відклав і на наступному засіданні розглядатиме лише питання призупинення цього рішення.

"ПриватБанк і Міністерство фінансів попросили (на засіданні 22 жовтня - ІФ) призупинити дію рішення судді Вовка від 2 вересня через безпрецедентність цього рішення. Відповідне питання було розглянуто, висловлено думки сторін і розгляд цього питання було відкладено на тиждень", - повідомив журналістам юридичний радник ПриватБанку Андрій Пожидаєв у четвер.

Він пояснив, що суд переніс засідання через необхідність отримання завіреного рішення Верховного Суду, яким останній призупинив дію постанови про забезпечення від 2017 року.

Як повідомлялося, 2 вересня, Печерський райсуд Києва повністю задовольнив заяву компаній братів Суркісів про порядок виконання рішення суду від 2017 року щодо зобов'язання ПриватБанку обслуговувати їхні депозити, розмішені до націоналізації банку на його рахунках кіпрської філії. Загальна сума вимог до банку, визначена судом, становить $347,374 млн (з них майже $102 млн - відсотки, нараховані за ставкою 13% річних).

Суд також санкціонував примусове списання коштів і (або) арешт майна ПриватБанку в разі відмови виплачувати компаніям братів Суркісів зазначену суму.

Згідно з позицією ПриватБанку, відповідні договори офшорів Суркісів на сьогодні вважаються виконаними, оскільки у 2016 році під час проведення націоналізації вони були обміняні на акції додаткової емісії.

Раніше, 9 лютого 2017 року Печерський райсуд Києва своєю ухвалою за позовом компаній Суркісів зобов'язав ПриватБанк виконувати умови депозитних договорів, укладених кіпрською філією банку (до націоналізації) з відповідними компаніями. Спроба Кабміну оскаржити цей вердикт в апеляційному суді не мала успіху, однак уряд подав касацію.

Водночас виконання рішення судді Вовка про виплату ПриватБанком $350 млн компаніям Суркісів 8 вересня 2020 року зупинив Верховний Суд й одночасно відкрив провадження за касаційною скаргою Кабміну на рішення Печерського райсуду Києва від 9 лютого 2017 року.

Як уточнили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі ПриватБанку, дату засідання для розгляду відповідної касації поки що не призначено.

Як повідомлялося, наприкінці 2016 року під час націоналізації ПриватБанку грошові кошти, розміщені сім'єю Суркісів та їхніми компаніями на депозитних рахунках ПриватБанку і його філій, потрапили під процедуру bail-in, оскільки Суркісів було визнано пов'язаними з ПриватБанком особами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА