18:22 23.10.2020

Донбас перебуває на межі екологічної катастрофи через радіаційне забруднення - Резніков

2 хв читати
Донбас перебуває на межі екологічної катастрофи через радіаційне забруднення - Резніков

Низці непідконтрольних уряду районів на сході України загрожує екологічна катастрофа, повідомив віце-прем'єр-міністр України - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

"Мало хто знає, в 1979 році на території шахти "Юнком", яка зараз розміщується на тимчасово окупованому Донбасі, радянська влада здійснила ядерний вибух: 0,3 кілотонни в тротиловому еквіваленті. Після вибуху радіоактивну капсулу залишили в сухому стані й відкачували з шахти воду, щоб виключити потрапляння радіації на поверхню і в ґрунтові води. За нашою інформацією, два роки тому окупаційні адміністрації припинили відкачування води з цієї шахти і наразі радіоактивна вода вже надходить у горизонти питної води", - сказав Резніков на Спеціальному київському безпековому форумі в п'ятницю.

Він також зазначив, що припинено відкачування води з декількох десятків інших закритих шахт, а на об'єктах, які ще працюють, порушуються екологічні норми.

"Ще декілька місяців і ми можемо мати екологічну катастрофу на окупованих територіях Донбасу, зокрема в південних районах Ростовської області", - застеріг віце-прем'єр.

Він додав, що на початку жовтня в режимі відеоконференції зустрівся з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі й озвучив запит України про вимогу провести експертизу і відправити моніторингову місію групи експертів від МАГАТЕ на Донбас.

"Звісно, на сьогодні запитання, чи пропустять російські проксі експертну групу на ці території, залишається поки що запитанням", - пояснив віце-прем'єр.

Резніков зазначив, що аналогічною є ситуація і в Криму. "Фахівці не виключають, що є загроза радіаційного забруднення щонайменше акваторії Азовського моря, і наслідки екологічної катастрофи на півночі Криму торкнуться не тільки України, а й всього чорноморського регіону: Румунія, Болгарія, Грузія, Туреччина", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА