11:26 24.10.2020

Україна в неділю перейде на "зимовий час"

2 хв читати
Україна в неділю перейде на "зимовий час"

У ніч на неділю, 25 жовтня, Україна перейде на "зимовий час". Згідно з постановою Кабінету Міністрів України №509 від 13 травня 1996 року, стрілки годинника в останню неділю жовтня о 4:00 переведуть на одну годину назад.

При цьому щорічно останньої неділі березня о третій годині ночі годинники переводять на "літній час" на одну годину вперед.

Наразі стрілки годинника переводять у понад 70 країнах. Країни Європейського Союзу, більша частина яких розташована в поясі UTC+1, менша – в UTC і UTC+2, також поки переходять на "зимовий час". Проте в серпні 2018 року Єврокомісія виступила з рекомендацією відмовитися від сезонної зміни часу в 2019 році, щоб держави-члени могли вирішити, чи відмовитися від цього механізму. Такі рекомендації було дано за результатами масового опитування серед громадян країн ЄС, за підсумками якого 80% підтримали відмову від зимового часу.

У березні 2019 року Європейський парламент підтримав припинення зміни літнього часу на зимовий із 2021 року. Країни ЄС, які вирішать на постійній основі зберегти літній час, матимуть востаннє перевести свої годинники останньої неділі березня 2021 року. А ті, хто вважатиме за краще зберегти стандартний (зимовий) час, зможуть здійснити останню зміну часу останньої неділі жовтня 2021 року. Пропозицію Європарламенту має обговорити Рада ЄС для вироблення остаточного рішення.

У північній півкулі перехід на літній/зимовий час використовують майже повсюдно в США, Канаді, Мексиці, а також на Кубі, в Ірані, Сирії, Йорданії, Лівані та Ізраїлі. У південній півкулі стрілки переводять в Австралії, Новій Зеландії, Чилі, низці штатів Бразилії і в Парагваї.

Відмовилися від переходу на літній час Японія, Китай, Індія, Сінгапур і низка інших країн. В Європі на зимовий час не переходять Ісландія, РФ і Білорусь.

В Україні у 2011 році було ухвалено постанову про скасування переходу на зимовий час, однак пізніше її було анульовано.

На початку жовтня 2020 року перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук зареєстрував у жовтні 2020 року в парламенті законопроект (№4201 "Про обчислення часу в Україні"), який передбачає закріплення на території України єдиного київського часу і відмову від подальшого сезонного переведення стрілок годинника. За словами Стефанчука, проект закону також спрямований на протидію агресії з боку РФ, яка на тимчасово окупованих територіях України протиправно встановила свій час. "Закріплення на всій території України єдиного київського часу дасть змогу зміцнити наші безпекові позиції та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій", – зазначив віце-спікер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА