20:47 28.10.2020

Єврокомісія запустила додатковий комплекс заходів проти поширення коронавірусу

2 хв читати
Єврокомісія запустила додатковий комплекс заходів проти поширення коронавірусу

У зв'язку зі стрімким наступом пандемії COVID-19 на Європу Європейська комісія запустила в середу додатковий комплекс заходів, покликаних обмежити поширення інфекції, врятувати життя людей і зміцнити стійкість внутрішнього ринку ЄС.

"Європі потрібні рішучі і негайні дії для захисту життів людей і засобів для існування, для зменшення тиску на системи охорони здоров'я і контролю над поширенням вірусу", - заявила комісар ЄС з питань охорони здоров'я Стелла Кіріакідес, анонсуючи початок створення в листопаді Європейського союзу охорони здоров'я.

Заходи в оголошеному пакеті містять централізовану інформацію про поширення вірусу і ефективності боротьби з ним, тестування, зокрема початок масових тестів на антигени, відстеження контактів, підготовку до кампаній вакцинації, надійність системи постачання медичними матеріалами та обладнанням на єдиному ринку ЄС, забезпечення максимально можливої свободи пересування людей через кордони.

"Узгодження, повної, порівняної і своєчасної інформації про епідеміологічні дані, а також про тестування, відстеження контактів і нагляд за ситуацією в охороні здоров'я" важливо для прийняття обґрунтованих рішень, зазначається в комюніке Єврокомісії. Збором і аналізом даних з країн союзу опікуватиметься вона і Європейський центр профілактики та контролю захворювань (ECDC).

У загальному для ЄС підході до тестування ЄК рекомендувала масове використання експрес-тестів на антигени. Мобільні застосунки для відстеження контактів і попередження допомагають розірвати ланцюжки передачі інфекції. У країнах ЄС розроблено 19 таких застосунків, які були завантажені понад 52 мільйони разів. Брюссель запустив службу зв'язку національних програм "Шлюз".

Стратегія ЄС щодо вакцин проти COVID-19 включає переговори Єврокомісії з різними виробниками, щоб зробити вакцини доступними європейцям і всьому світу, щойно буде доведено їх безпечність та ефективність. У листопаді Брюссель представить перший огляд національних планів вакцинації.

Держави-члени повинні вести кампанії для протидії помилкової і небезпечної інформації і зниження ризику "пандемічної втоми". Особливо це важливо для суспільної довіри до вакцинації. Єврокомісія продовжила тимчасове припинення митних зборів і ПДВ на імпорт медичного обладнання та матеріалів з країн, що не входять до ЄС.

Вона працює над тим, щоб вільне пересування всередині ЄС і Шенгенської зони менше постраждало від пандемії. Країни-члени повинні слідувати прийнятої Радою ЄС рекомендації про єдиний підхід до обмежень вільного пересування і скасувати інші заходи внутрішнього прикордонного контролю, пов'язані з COVID-19. Агентство з авіаційної безпеки ЄС і ECDC працюють над протоколом тестування для пасажирів. Доповідь ECDC буде представлена в листопаді.

Щодо обмежень на в'їзд до ЄС із країн, що не входять до нього, то Єврокомісія рекомендує перелік категорій осіб, які звільняються від обмежень.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА