11:18 30.10.2020

У "Євросолідарності" вважають неконституційною ініціативу Зеленського щодо КС, запропонують свій законопроект про декларування доходів чиновників

4 хв читати
У "Євросолідарності" вважають неконституційною ініціативу Зеленського щодо КС, запропонують свій законопроект про декларування доходів чиновників

Фракція "Європейська солідарність" у п'ятницю, 30 жовтня, зареєструє законопроект, який регулює відповідальність за зазначення недостовірних даних у деклараціях чиновників з урахуванням європейських практик та рішення Конституційного Суду.

"Наша фракція, усвідомлюючи ризики, що виникли як всередині, так і назовні, вже напрацювала законопроекти, які вирішують правову колізію у зв’язку з рішенням КС. Ми проаналізували всі європейські практики декларування чиновників і сьогодні реєструємо законопроект, який пропонуємо прийняти як невідкладний. Він врегульовує питання відповідальності за недостовірність (враховуючи світові норми). Впевнена, ми знайдемо компроміс і порозуміння щодо необхідності негайного приведення антикорупційного законодавства до європейських стандартів, виходячи з рішення суду", - написала співголова парламентської фракції Ірина Геращенко у соцмережі Facebook у п'ятницю.

Геращенко наголосила, що ініціатива президента України Володимира Зеленського є неконституційною і такою, що тільки поглибить кризу.

"Зеленський продовжує жити в неконституційному полі, на хайпі гнатися за дешевою популярністю, рятуючи ґлупо розтриньканий рейтинг. Він у неконституційний спосіб розпустив парламент, тоді КС підіграв цьому і суспільство, на жаль, аплодувало. Безкарно пройшо і псевдоопитування. Зараз в неконституційний сумнівний спосіб він хоче вирішити проблему, що виникла після рішення КС. Неконституційне рішення лише поглибить кризу", - заявила вона.

"Зеленський як гарант Конституції має сприяти виходу з конституційної кризи, а не поглиблювати її. Україна надто дорого платить за незалежність і суверенітет, не потрібно перетворювати її на фейк стейт", - резюмувала нардеп.

Народний депутат із фракції "Європейська солідарність" Володимир Ар'єв наголосив, що ухвалення запропонованого Зеленським закону остаточно підірве правові основи держави.

"Хочеться порвати Конституційний Суд? Ще й як! Це зрозумілі емоції. Чи ми у Верховній Раді маємо право на юридично нікчемне рішення КС відповідати антиконституційними діями, як пропонує Зеленський? Хочеться, але не повинні ні в якому разі! Євросоюз це не оцінить - раз, правові основи держави остаточно підірвемо - два, failed state, про який мріють Путін з Медведчуком отримаємо - три. Наслідки уявіть", - написав він у Facebook у п'ятницю.

Єдиним виходом із ситуації, що склалася, нардеп вважає термінове повернення до законодавства електронного декларування та перевірок, відновлення спроможності призначень у виконавчій вертикалі й вступу на посаду міських голів та керівників районних і обласних рад.

"І саме від цього, єдино правильного шляху нас намагаються відвернути Офіс президента і деякі антикор-активісти. А щодо повноважень і порядку формування Конституційного Суду - треба спочатку Конституцію змінити. Це довгий, однак необхідний шлях. Але в "опитуванні" Зеленського цього питання не було", - зазначив Ар'єв.

Як повідомлялося, Зеленський вніс до парламенту законопроект, згідно з яким припиняються повноваження складу Конституційного Суду України, котрий ухвалив рішення 27 жовтня 2020 року. Проект закону №4288 "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства" зареєстровано на сайті парламенту 29 жовтня.

Президент України пропонує визнати рішення Конституційного Суду від 27 жовтня 2020 року "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного Суду України в умовах реального конфлікту інтересів" (стаття 1 законопроекту "неправосудність рішення, прийнятого у власних інтересах").

Крім того, у статті 2 законопроекту "Відновлення конституційного судочинства в інтересах громадян" зазначається, що "повноваження складу Конституційного Суду, діючого на момент прийняття рішення КС від 27 жовтня 2020 року у справі №1-24/2020 (393/20), припиняються з дня набуття чинності цим законом".

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Раніше КС оприлюднив рішення від 27 жовтня, яким визнав неконституційними повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) з контролю і перевірки декларацій, відкритого цілодобового доступу до реєстру декларацій, проведення моніторингу способу життя, а також низку положень закону України "Про запобігання корупції". Голова НАЗК Олександр Новіков повідомив, що агентство через рішення КС увечері 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій.

У зв'язку з цим президент України Володимир Зеленський увечері 29 жовтня ініціював термінове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За підсумками засідання РНБО було в терміновому порядку було зібрано засідання Кабінету Міністрів України в Офісі президента.

Кабінет Міністрів України на своєму позачерговому засіданні на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників та забезпечити механізм їх спецперевірки. Також НАЗК має забезпечити проведення спеціальних перевірок відповідно до вимог закону України "Про запобігання корупції". 30 листопада НАЗК відновило роботу Єдиного державного реєстру електронних декларацій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Дуда: Зернова проблема - питання політичне, його має вирішити Брюссель

НАТО засуджує атаку Ірану на Ізраїль і закликає до стримування

Генсек ООН закликав до стриманості та деескалації на Близькому Сході після удару по Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА