20:40 01.11.2020

ЄС вважає, що парламентські вибори в Грузії відбулись із дотриманням європейських стандартів конкурентності

2 хв читати
ЄС вважає, що парламентські вибори в Грузії відбулись із дотриманням європейських стандартів конкурентності

Парламентські вибори в Грузії пройшли 31 жовтня з дотриманням європейських стандартів конкурентності та з високою явкою виборців, незважаючи на складний контекст пандемії COVID-19, зазначають в ЄС.

"Важливо, щоб всі сторони продовжували дотримуватися демократичних принципів і стандартів і поважати права людини", - йдеться в заяві Європейської зовнішньополітичної служби (ЄВС), поширеній в неділю.

"Забезпечення умов для вільного і плюралістичного середовища ЗМІ надзвичайно важливо, зокрема для того, щоб виборці могли зробити повністю усвідомлений вибір", - наголошує ЄВС.

ЄВС, посилаючись на попередні висновки і висновки міжнародних спостерігачів від БДІПЛ ОБСЄ і Парламентських асамблей ОБСЄ, Ради Європи та НАТО, констатує, що "вибори були конкурентними і в цілому основні свободи були дотримані".

Однак спостерігачі зазначили, що на вибори вплинули твердження про тиск на виборців і стирання кордонів між правлячою партією і державою, які розповсюджувалися протягом всієї кампанії і в день виборів. Це "знизило довіру громадськості до деяких аспектів процесу", вважають в Євросоюзі.

На думку ЄВС, перегляд правової бази забезпечив міцну основу для проведення демократичних виборів в Грузії. Однак буде важливо продовжити усунення недоліків у виборчій системі з урахуванням рекомендацій ОБСЄ та Ради Європи.

"Європейський Союз підтримує демократичну, стабільну, процвітаючу і інклюзивну Грузію і продовжує підтримувати процес політичної асоціації та економічної інтеграції країни з ЄС відповідно до її Угоди про асоціацію", - йдеться в заяві.

31 жовтня в Грузії пройшли парламентські вибори, в яких взяли участь 48 політичних партій і два передвиборчих блоки. Центральна виборча комісія Грузії завершила в неділю ввечері обробку даних голосування. За даними ЦВК, який вже обробив 100% бюлетенів, правляча партія "Грузинська мрія" набирає 48,15%. Блок "Єдиний національний рух - об'єднана опозиція" займає друге місце з 27,14%.

Тим часом, опозиція в Грузії результатами підрахунку голосів залишилася незадоволена, заявила про невизнання підсумків виборів і про відмову від депутатських мандатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА