20:28 16.11.2020

Вакцина від Moderna коштує дорого і спочатку поставлятиметься тільки в США

3 хв читати
Вакцина від Moderna коштує дорого і спочатку поставлятиметься тільки в США

Вакцина від коронавірусу COVID-19 від американської компанії Moderna з низки причин на перших етапах буде надходити, переважно, на американський ринок, а небагатьом країнам вона може взагалі виявитися не по кишені, пише в понеділок британська газета The Guardian.

Видання пояснює, що на розробку цієї вакцини адміністрація США виділяла федеральне фінансування. "До кінця року компанія націлена на те, щоб передати на американський ринок 20 млн доз вакцини", - наголошується в матеріалі.

Ще один важливий момент - скільки в підсумку буде коштувати вакцина. "Вона - дуже дорога. Влітку Moderna націлювалась на $ 37 за одну дозу, що дорожче, ніж у Johnson & Johnson ($ 10) і Pfizer ($ 20)", - пише газета. Вона прогнозує, що в разі покупок великих партій Moderna, ймовірно, погодиться знизити ціну. "Однак у будь-якому випадку це - комерційна компанія, і вона чітко пояснила, що націлена на отримання доходу", - зазначає The Guardian.

"З огляду на ціну і зв'язки з американською адміністрацією, решті світу доведеться почекати (поки Moderna наситить американський ринок і не переключиться на інші - ІФ). А країни з низьким рівнем доходу населення, ймовірно, повинні будуть зайнятися пошуком альтернативних вакцин", - наголошує видання .

Західні ЗМІ констатують, що у вакцини від Moderna є істотні сильні сторони. Наприклад, вона годиться, зокрема, для людей старше 65 років. Побічні ефекти від препарату - нетривалі і несильні. Зокрема, в деяких випадках у учасників випробування після уколу були зафіксовані болі в руці, а також - втома.

Вакцину, за словами розробників, можна зберігати місяць при температурі від двох до восьми градусів за Цельсієм. Це вигідно відрізняє її від вакцини компаній Pfizer і BioNTech, яку необхідно зберігати при температурі від -70 до -80 градусів за Цельсієм. Таку вакцину непросто транспортувати, а у найбільш бідних країн просто немає необхідного обладнання.

Раніше в понеділок стало відомо, що ефективність потенційної вакцини від коронавірусу від компанії Moderna становить понад 94%.

"Цей позитивний проміжний аналіз третьої фази нашого дослідження дає перше клінічне підтвердження того, що наша вакцина може запобігти COVID-19, зокрема важкий перебіг захворювання", - заявив глава Moderna Стефан Бансель.

У заяві Moderna зазначається, що третя фаза досліджень, в якій взяли участь 30 тис. осіб, "відповідає статистичним критеріям з ефективністю вакцини в 94,5%". Такий показник ефективності заснований на даних випробувань за участю 95 пацієнтів з підтвердженими випадками коронавірусу: 90 з них отримали плацебо і тільки 5 - вакцину компанії Moderna".

У компанії заявили, що результати перевищили очікувані показники, встановлені для попередніх досліджень. При цьому в Moderna зазначили, що рівень ефективності може змінитися в міру аналізу більшої кількості випадків.

Результати ефективності вакцини Moderna поки що перевищують ефективність вакцини від коронавірусу, розробленої американською компанією Pfizer спільно з німецькою BioNTech. Так, вона показала 90% ефективності під час клінічних випробувань.

Компанії Pfizer і Moderna, дослідження яких фінансуються урядом США, приступили до останньої третьої фази клінічних випробувань у кінці липня. Влада США вже закупила великі партії вакцини і готова почати розподіляти їх в країні, щойно препарат буде схвалений до застосування.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА