19:50 21.11.2020

Українці повинні об'єднуватися не тільки проти несправедливості і неправди, але і заради змін - Зеленський на зустрічі з учасниками революцій

4 хв читати
Українці повинні об'єднуватися не тільки проти несправедливості і неправди, але і заради змін - Зеленський на зустрічі з учасниками революцій

Президент України Володимир Зеленський під час відеозустрічі з учасниками революцій 1991 року, 2004, 2013-2014 років, захисниками держави і представниками інтелектуальної еліти зазначив, що досягненням трьох революцій є нова свідомість як громадян України, так і влади, а кожен громадянин України знає , що зміни дійсно можливі.

"Фраза "Від мене нічого не залежить" - це є на сьогодні міф. Точно зрозуміло, що разом ми можемо все. А кожен наступний правитель буде знати, що воля народу - вирішальна, її неможливо зламати, проти неї неможливо і не потрібно йти", - наводить його слова прес-служба президента.

Зеленський вважає, що суспільству потрібно з холодною головою відповісти на питання: які уроки ми маємо винести з трьох революцій і як не повторювати помилок?

"На мою думку, ми досить легко та згуртовано об’єднуємося проти. Проти несправедливості, неправди, проти конкретного правителя, одним слово – проти чогось або проти когось. І коли це зникає, підсвідомо настає розслабленість. Ми забуваємо, що це тільки проміжна перемога, яка ще не означає дійсно настання змін", - зазначив він.

Президент вважає, що цим переважно користуються політики, і це призводить до нових революцій.

"Якби більша частина з того, що декларували у 2004 році, була виконана – не сталась би революція у 2013-му. Зрозуміло також, що у 2019-му наше суспільство ще раз підкреслило, що воно дуже незадоволене якістю тодішньої держави, і тому зробило свій вибір усупереч надіям старих еліт. Я вважаю, що то була деякою мірою електоральна революція", - сказав він.

Зеленський наголосив, що влада сьогодні прагне і обов'язково введе інструмент народовладдя як один із шляхів, коли воля народу отримає форму реальних, легітимних рішень, і громадянин буде почутий, не ризикуючи життям на барикадах.

Водночас, на його думку, існує низка завдань, які належить вирішити.

"Йдеться, зокрема, про те, як згуртувати суспільство не "проти", а "за". Чи здатні ми прийняти думку більшості, якщо вона суперечить власним поглядам? Де грань між свободою та анархією? Як захистити громадян від пропаганди, не порушуючи при цьому свободу слова? Як забезпечити верховенство права, коли для частини суспільства вину або невинуватість людини визначає не суд, а соціальні мережі?", - йдеться в повідомленні.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль висловив переконання, що Україна стане членом ЄС, але не менш важливо, як держава і суспільство пройдуть цей шлях.

"Ми відмовляємося від радянських рудиментів у економіці, ми стаємо відвертішими та толерантними. Вчимося піклуватися та підтримувати один одного. Змінюється наша політична культура. Суспільство змінюється. Але цього не сталося б без доленосних подій 1990, 2004 та 2014 років. І саме тому ми назавжди у боргу перед тими, хто поклав своє життя заради кращого майбутнього України", - наголосив він.

Глава Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович зазначив, що без осмислення революції ускладнюється еволюційність розвитку.

"Значно складніше працювати з живою історією, але ми маємо щастя жити і осмислювати історію зараз. Наші майбутні покоління будуть значно щасливішими від тієї роботи, яку ми зробимо зараз", - вважає він.

Відомий політик і колишній народний депутат Володимир Філенко висловив упевненість, що в 1991 році війна за незалежну Україну була лише відкладена.

"Я мав щастя бути серед тих, хто проголосив незалежну Українську державу. І ми раділи, що обійшлися тоді без кровопролиття. Виявилося, що я і багато інших помилялися - війна за незалежну Україну просто була відкладена. І сьогодні ми є свідками продовження війни за незалежну демократичну країну", - зазначив він.

Філенко акцентував на тому, що на зустріч були запрошені учасники всіх трьох революцій.

"Я хочу сказати, що це - три етапи однієї революції", - наголосив він.

Директор Інституту літератури ім. Т.Шевченка НАНУ Микола Жулинський зазначив консолідуючу роль культури і необхідність проведення системної гуманітарної політики.

Релігієзнавець і екс-політв'язень Ігор Козловський акцентував увагу на загрозах "русского мира" для розвитку української державності, а вчений-філософ Євген Бистрицький наголосив на важливості конструктивної взаємодії влади і громадянського суспільства.

Крім того, учасники обговорили загрози, які стоять перед Україною, і як досягти внутрішньої консолідації суспільства.

Більшість присутніх відзначили важливість подальшого зміцнення обороноздатності Української держави.

На завершення зустрічі президент Зеленський запевнив, що нинішня влада обов'язково побудує Меморіальний комплекс, присвячений Революції гідності, і наголосив важливість діалогу влади і суспільства. "Ми - одна країна, і давайте будувати її разом", - підсумував він.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА