16:58 23.11.2020

Голова Закарпатської ОДА виступає проти спорудження ВЕС 120 МВт компанії "Атлас Воловець Енерджи" на Боржаві

3 хв читати
Голова Закарпатської ОДА виступає проти спорудження ВЕС 120 МВт компанії "Атлас Воловець Енерджи" на Боржаві

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Олексій Петров не згоден із планами будівництва вітроенергетичної станції на полонині Боржаві, він готовий у суді відстоювати свою позицію.

"Моя позиція чітка: я - проти. По-перше, не бачу там дохідної частини для територіальної громади, по-друге - це зменшення туристичного потенціалу і для гірськолижного курорту, і для таких видів дозвілля, як літній відпочинок у горах, "зелений" туризм, канатна дорога, гірські байкери, дельтапланеристи", - сказав він в інтерв'ю виданню "Голос України".

При цьому Петров заявив, що відмовляється підтримувати в суді висновок з оцінки впливу на довкілля, виданий Закарпатською ОДА до того, як він очолив адміністрацію (Петров – голова ОДА з 22 квітня 2020 року - ІФ). "Ми з прокуратурою проговорили можливість у подальшому подати цивільний позов про незаконність видачі розпоряджень Свалявською та Воловецькою райдержадміністрацій на докладний план території. Прокурори ним займаються. Тобто у нас є "дорожня карта", в рамках якої рухаємося", - резюмував він.

Згідно з повідомленням на Facebook-сторінці соціального клубу SAVE Borzhava, 3 листопада Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова під головуванням Віктора Святецького задовольнив апеляційні скарги фірми-забудовника "Атлас Воловець Енерджи", Воловецької селищної та Тибавської сільських рад і скасував рішення Закарпатського окружного адмінсуду, у такий спосіб відновивши дію виданого департаментом екології Закарпатської ОДА 7 березня 2019 року екологічного висновку щодо оцінки впливу на довкілля, що передбачає будівництво ВЕС на Боржаві.

При цьому у SAVE Borzhava зазначили, що неодмінно подадуть касацію до Верховного Суду на це рішення.

Крім того, в клубі звернули увагу, що Восьмий апеляційний адмінсуд у вересні скасував дозвіл на будівництво першої черги ВЕС, у результаті чого інвестор не має у своєму розпорядженні документів для початку будівництва.

У соцклубі також звернули увагу, що питання будівництва ВЕС на Боржавських полонинах розглядатиме Постійний комітет Бернської конвенції, засідання якого планується з 30 листопада до 4 грудня.

"Представник Мінприроди має відзвітувати щодо виконання (скоріше, невиконання) рекомендації Бюро Постійного комітету про припинення реалізації проекту ВЕС", - ідеться в повідомленні клубу.

Зазначається, що на засіданні комітету буде розглянуто питання про призначення незалежної експертизи оцінки впливу проекту на довкілля. "А це означає, що щонайменше рік ніхто нічого не будуватиме", - роз'яснили у SAVE Borzhava.

Водночас, за його повідомленням, у науковому середовищі вже підготовлено і скеровано до ОДА обґрунтування створення на Боржаві регіонального ландшафтного парку.

"Є шанс, що Боржава, нарешті, стане об'єктом природно-заповідного фонду", - зазначили в клубі.

Згідно з інформацією у ресурсі Youcontrol, ТОВ "Атлас Воловець Енерджи" зареєстровано 10 січня 2017 року з адресою в смт Воловець (Закарпатська обл.). Основний вид діяльності - будівництво споруд електропостачання та телекомунікацій. Кінцевими бенефіціарами є громадяни Туреччини.

Статутний капітал компанії становить 1,3 млн грн.

За інформацією ZAXID.NET, компанія у 2017 році розпочала збір усіх необхідних документів для будівництва на найдовшій полонині Закарпаття - Боржаві - ВЕС потужністю 120 МВт. Загалом планувалося встановити 34 вітряки вгору по 150 м кожен. Будівництво мало розпочатися у червні 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

Кількість постраждалих унаслідок нічного обстрілу Харкова зросла до шести осіб

РФ вивела в Азовське море один бойовий корабель, у Середземному чергують три носії "Калібрів" - ВМС ЗСУ

Унаслідок нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено ЛЕП, без світла залишилася частина абонентів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів один загиблий і п'ять поранених

Окупанти за добу понад 400 разів обстріляли Запорізьку область, застосувавши артилерію і 147 БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували 880 окупантів та 43 артсистеми противника

Авіація Сил оборони за добу атакувала 17 районів скупчення сил РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА