21:14 23.11.2020

Fitch зберегло рейтинг "ДТЕК ВДЕ" "B-" у списку на перегляд для можливого зниження

3 хв читати
Fitch зберегло рейтинг "ДТЕК ВДЕ" "B-" у списку на перегляд для можливого зниження

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings зберегло довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) в іноземній валюті української електроенергетичної компанії DTEK Renewables B.V. ("ДТЕК ВДЕ") на рівні "B-" в списку на перегляд для можливого зниження (Rating Watch "Негативний", RWN).

"Рейтинг RWN відображає невизначений кредитний вплив, що зберігається, пов'язаний із реформою енергетичного ринку в Україні", - зазначається в повідомленні агентства.

Fitch наголошує, що зможе зняти RWN, як тільки ДП "Гарантований покупець" ("ГарПок") почне погашати ВДЕ накопичену дебіторську заборгованість за електроенергію, поставлену в березні-липні 2020 року, і щойно буде видно більш тривалу картину платіжної дисципліни "ГарПок" за поточні поставки електроенергії.

Агентство додає, що рейтинги також відображають прийняття нового закону про перегляд "зелених" тарифів і відновлення платежів ВДЕ "ГарПоком" з серпня 2020 року. За оцінками Fitch, зниження тарифів для СЕС на 15% і ВЕС на 7,5% торкнулося більшої частини активів ДТЕК - 750 МВт, а виняток становила лише Ботієвська вітрова електростанція (200 МВт), введена в експлуатацію до середини 2015 року, для якої тарифи залишаються незмінними.

У релізі також зазначається, що "ДТЕК ВДЕ" скоротила свої капітальні та операційні витрати з початку 2020 року, але слабкий грошовий потік у 2020 році викличе різкий стрибок показника левериджу.

Аналітики агентства консервативно припускають, що електроенергія ВДЕ за жовтень-грудень 2020 року не повністю оплачена. За їхніми даними, на 19 листопада "ГарПок" заборгував "ДТЕК ВДЕ" EUR113 млн (3,8 млрд грн) без ПДВ за поставки електроенергії протягом березня-листопада 2020 року. У рейтинговому сценарії передбачається, що "ДТЕК ВДЕ" отримає заборгованість в 2021-2023 роках.

Як наголошується в повідомленні, на кінець першого півріччя 2020 року в "ДТЕК ВДЕ" було 4,5 млрд грн вільних коштів, зокрема 3,8 млрд грн (EUR127 млн) - кошти, що залишилися від "зелених", які компанія не планує використовувати для погашення боргу.

Говорячи про інвестиції, Fitch зазначає, що "ДТЕК ВДЕ" призупинила нові проекти: будівництво ВЕС на 565 МВт і СЕС на 390 МВт. У своєму рейтинговому сценарії агентство передбачає, що компанія витратить EUR127 млн, що залишилися від "зелених" облігацій на будівництво СЕС у 2021 році, збільшивши їх загальну встановлену потужність (зараз 450 МВт) ще на 220 МВт до кінця 2022 року.

Порівнюючи "ДТЕК ВДЕ" з іншими компаніями сектора в регіоні Fitch називає найбільш близькою узбецьку гідроелектростанцію АТ "Узбекгідроенерго" ("B +/Стабільний"), яка також схильна до впливу мінливої нормативної бази і ризиків, пов'язаних із місцевим операційним середовищем. На думку агентства, "ДТЕК ВДЕ" виграє за рахунок більш високої якості активів і довгострокової підтримки тарифів, ніж у "Узбекгідроенерго", але має менший масштаб бізнесу і більш слабку платіжну дисципліну на ринку.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА