21:05 30.11.2020

У Раді зареєстрований законопроект про відновлення відповідальності за декларування недостовірної інформації: позбавлення волі не передбачається

3 хв читати
У Раді зареєстрований законопроект про відновлення відповідальності за декларування недостовірної інформації: позбавлення волі не передбачається

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який передбачає відновлення відповідальності за декларування недостовірної інформації і за неподання суб'єктом декларування декларації.

Картка законопроекту №4441 з'явилася на сайті парламенту.

Авторами законопроекту виступають члени робочої групи з врегулювання конституційної кризи.

Автори законопроекту пропонують виключити статтю 366-1 і доповнити КК України новою статтею 366-2 "Декларування недостовірної інформації", яка встановлює відповідальність за умисне внесення суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 3000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Санкція статті передбачає штраф від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 42,5 тис. грн до 51 тис. грн).

У разі, якщо відомості в декларації відрізняються від достовірних на суму понад 3000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, санкція статті становить штраф від 3000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис. грн до 85 тис. грн), або громадські роботи на термін від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до трьох років.

Також пропонується доповнити КК України статтею 366-3, якою встановлюється кримінальна відповідальність за умисне неподання декларації особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Санкція статті передбачає штраф від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 42,5 тис. грн до 51 тис. грн), або громадські роботи строком від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років.

У законопроекті пропонується відмовитися від такого виду покарання, як позбавлення волі на певний строк.

Глава правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що відсутність тюремного ув'язнення за недостовірні дані в деклараціях є "диверсією проти декларування".

"Відсутність ув'язнення за брехню в деклараціях - це: диверсія проти декларування, адже така стаття не працюватиме, і насмішка над справедливістю. Те, що звичайних людей за1000 грн садять, для депутатів не проблема, а ось чиновників за брехню на мільйони садити вони не хочуть, хоча прийшли в Раду з гаслами про посадки", - заявив Шабунін, повідомляє прес-служба ЦПК.

Він зазначив, що до робочої групи, яка розробила законопроект, входять депутати, які підписували подання до Конституційного суду - зокрема глава правоохоронного комітету Денис Монастирський, нардеп групи "За майбутнє" Тарас Батенко та нардеп фракції "Опозиційний блок - За життя" Антоніна Славицька.

"Комітет Монастирського спробує всіх обдурити і додати покарання у вигляді "обмеження" свободи, а не "позбавлення". "Позбавлення волі"- це тюрма, а "обмеження" - це виправні центри, де живуть у гуртожитках, користуються гаджетами, з дозволу керівництва центру вільно його залишають, а через півроку можна залишити центр взагалі і жити повноцінним життям, повертатися тільки для реєстрації", - додав Шабунін.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА