12:47 01.12.2020

До доопрацьованого законопроекту можуть включити норму про міру покарання для керівництва СБУ, Міноборони і ЗСУ за недостовірне декларування - депутат

2 хв читати
До доопрацьованого законопроекту можуть включити норму про міру покарання для керівництва СБУ, Міноборони і ЗСУ за недостовірне декларування - депутат

До доопрацьованого варіанту законопроекту про відновлення відповідальності за недостовірне декларування можуть включити норму про адекватну міру покарання для керівництва Служби безпеки України, Міністерства оборони та Збройних сил України, сказав перший заступник голови комітету з питань антикорупційної діяльності, член робочої групи щодо виходу з конституційної кризи Ярослав Юрчишин (фракція "Голос").

"Про що домовилися керівники фракцій, парламенту й Офісу президента? Буде реєструватися два законопроекти, й обидва прямують до комітету, допрацьовуються, зокрема прибирається недолік президентського (законопроекту - ІФ) про перевірку керівників СБУ, але додається адекватна міра покарання, і після цього голосується за основу і в цілому вже доопрацьований урядом законопроект. Це все можна зробити в межах цього тижня, але за умови наявності двох законопроектів, тому що тоді регламент дає нам можливість об'єднувати їх і створювати новий, доопрацьований, законопроект. Усі фракції підписалися під варіантом, напрацьованим робочою групою, щоб показати консенсус", - зазначив Юрчишин.

При цьому політик уточнив, що внесений президентом законопроект "дивним чином виключає необхідність проходити перевірку НАЗК тим посадам, які заповнюються офіцерами військової служби вищого керівного складу", тобто йдеться про керівництво Служби безпеки, Міністерства оборони та Збройних сил України.

"Такого не може бути, враховуючи особливо те, що ми - воююча країна, а спокуса у керівників спецслужб отримати хабар, зокрема з боку держави-агресора, дуже велика. Тому президентський (законопроект - ІФ) не є досконалим, "груповий" - теж не такий, за який проголосували би всі в парламенті", - наголосив депутат.

Водночас він зазначив, що запровадження кримінальної відповідальності "є і в депутатському законопроекті, але вона пом'якшена". Парламентарій пояснив, що у напрацьованій робгрупою редакції недостовірне декларування та недекларування пропонується вважати злочином, інформацію про який буде внесено до відповідного реєстру корупціонерів, а також за це передбачено позбавлення посади.

"Але оскільки наші суди вкрай рідко застосовують таке покарання як ув'язнення, то компромісна група зробила висновок, що його недоцільно прописувати", - додав Юрчишин.

"Обидва законопроекти включають норму про необхідність довести навмисність. Якщо раніше навмисності фактично не було, і є дуже багато історій, коли за помилки в декларації намагалися когось переслідувати, то нині буде запобіжний захід", - пояснив депутат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА