20:45 02.12.2020

ВРП заявила про недостатнє фінансування судової системи в проекті держбюджету на 2021 рік

3 хв читати
ВРП заявила про недостатнє фінансування судової системи в проекті держбюджету на 2021 рік

Обсяг видатків, передбачених у проекті державного бюджету України на 2021 рік для забезпечення діяльності судової влади, не відповідає реальним потребам, заявили у Вищій раді правосуддя (ВРП).

Відповідні листи були відправлені керівникам двох комітетів Верховної Ради - з питань правової політики та з питань бюджету, повідомляє прес-служба ВРП.

"Напередодні підготовки законопроекту "Про державний бюджет України на 2021 рік" Вища рада правосуддя направила в Кабінет міністрів України пріоритетні завдання фінансового забезпечення судової влади і її незалежності в період 2021-2023 років. Серед цих пріоритетів - забезпечення в повному обсязі видатків на виплату суддівської винагороди в установленому законодавством розмірі, оплата праці працівників апаратів судів, а також нарахування на заробітну плату", - зазначається в повідомленні.

Наголошується, що при доопрацюванні проекту держбюджету парламентський комітет з питань правової політики запропонував збільшити видатки загального фонду за бюджетною програмою "Забезпечення правосуддя місцевими, апеляційними судами і функціонування органів і установ системи правосуддя" на 5,6 млрд грн.

10 листопада 2020 року ВРП звернулася до Міністерства фінансів України з проханням врахувати пропозиції комітету під час підготовки проекту держбюджету до другого читання. Однак у затвердженому Кабміном і переданому до Верховної Ради проекті ці пропозиції не були враховані.

Державна судова адміністрація України (ДСА) 30 листопада 2020 року звернулася в ВРП з листом, в якому повідомила, що граничні обсяги видатків ДСА на 2021 рік становлять 15,653 млрд грн.

"Виходячи з цього, грошовою винагородою в наступному році будуть забезпечені лише 5245 суддів та 22 287 працівників апаратів судів (при фактичній кількості працівників апаратів судів станом на 1 листопада 2020 року – 25 070). Інші видатки споживання апеляційних та місцевих судів забезпечені лише на 29% (447,6 млн грн при потребі 1,5 млрд гривень)", - наголошують у ВРП.

Разом із тим, у своїх листах до голів правового та бюджетного комітетів ВРУ Вища рада правосуддя звертає увагу на те, що статтею 7 проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" пропонується встановити з 1 січня 2021 року прожитковий мінімум, зокрема, для працездатних осіб у розмірі 2270 грн. А для визначення базового посадового окладу судді пропонується встановлювати окремий розмір прожиткового мінімуму - 2102 гривні.

Також, відповідно до ч. 3 ст. 135 закону "Про судоустрій і статус суддів" базовий розмір посадового окладу судді становить певну кількість прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розмір якого встановлений станом на 1 січня календарного року, без будь-яких уточнень і винятків.

"Вища рада правосуддя звернулася до голови комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрія Костіна і голови комітету Верховної Ради з питань бюджету Юрія Арістова з проханням посприяти в забезпеченні критично необхідних витрат державного бюджету для ДСА України на 2021 рік", - заявили в ВРП.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На війні загинув мер Лебедина Бакликов

Найближчі дні в Україні будуть дощовими й прохолодними

The Reckoning Project подав позов в Аргентині у зв'язку з катуванням українця росіянами

Питаннями українських цивільних, яких утримує РФ, опікуватиметься спеціально створена робоча група - Лубінець

Росія вразила Трипільську ТЕС, бо в української ППО закінчилися ракети - Зеленський

Із 16 липня для друкованих медіа місцевої сфери розповсюдження є обов'язковою наявність версії державною мовою - мовний омбудсмен

СБУ вразила РЛС дальньої дії в Брянській області - джерело

Законопроєкт про мобілізацію скеровано на підпис Зеленському

СБУ затримала ворожого агента, який готував замах на голову Херсонської обладміністрації

Сили РФ можуть досягти загрозливих успіхів на заході від Бахмута за відсутності допомоги США для України - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА