15:25 04.12.2020

Нардеп Наливайченко підготував і зареєстрував у ВР законопроект про національні та міжнародні санкції

3 хв читати
Нардеп Наливайченко підготував і зареєстрував у ВР законопроект про національні та міжнародні санкції

Народний депутат Валентин Наливайченко (фракція "Батьківщина") ініціює законопроект "Про національні та міжнародні санкції".

"Я підготував і зареєстрував законопроект про санкції - про національні та міжнародні, як вони мають застосовуватися, виконуватися і моніторитися в Україні всіма органами влади, всіма громадянами і юридичними особами", - повідомив Наливайченко агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю в Києві.

За його словами, санкції мають вводитися "насамперед за агресію Російської Федерації, за злочини війни, за злочини проти людяності й інші злочини, які відбувалися і продовжують відбуватися на тимчасово окупованих територіях".

"Я пропоную запровадити ефективну, дієву модель введення санкцій", - зазначив народний депутат.

Наливайченко вважає, що під час підготовки до впровадження санкцій треба враховувати і брати до уваги пропозиції громадських організацій, експертів, розслідування журналістів про обхід санкцій, зловживання.

"Я пропоную, щоб центральним органом виконавчої влади з питань реалізації та контролю санкційної політики було Міністерство фінансів України разом із держмоніторингу - це серйозна структура, яка якраз і має контролювати й моніторити передусім фінансову, економічну складову санкцій", - сказав Наливайченко.

Він наголосив, що "санкції - це наша економічна зброя для захисту наших інтересів, і насамперед у питанні деокупації".

Наливайченко вважає, що ухвалення законопроекту "посилить позицію України і в питаннях деокупації та відновлення миру, і в "нормандському форматі", і в Мінському процесі, і всередині країни".

Відповідаючи на запитання, наскільки легко "пройде" у Верховній Раді законопроект, народний депутат сказав, що це залежить від політичної волі монобільшості "Слуги народу".

"Ситуація, яка наразі існує, і це визнали всі учасники парламентських слухань, що санкції в Україні, насправді, не працюють, не є ефективними і найголовніше - дуже багато існує лазівок і можливостей для обходу санкцій, чим і користуються ділки, і дуже часто постачають продукцію до України з Російської Федерації в обхід санкцій навіть на державні енергетичні компанії, такі як "Енергоатом". А ще й через європейські компанії. Зрозуміло, що підставні, які створюються тільки для того, щоб із Росії взяти обладнання, поставити ціну вдвічі вище для України і перепродати державно-бюджетному підприємству в два рази дорожче", - розповів народний депутат.

На думку Наливайченка, це питання потребує термінового втручання і наведення порядку.

Як повідомляє сайт Верховної Ради, Наливайченко зареєстрував законопроект №4454 "Про національні та міжнародні санкції" 3 грудня. Водночас на сайті парламенту поки що немає тексту законопроекту.

Згідно з текстом законопроекту, який є в розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна", національні санкції можуть застосовуватися з боку України до іноземної держави, іноземної юридичної особи, іноземців, осіб без громадянства.

"Дія національних санкцій поширюється також на юридичних осіб, які перебувають під контролем особи, до якої застосовано відповідну санкцію (санкції)", - йдеться в документі.

Згідно із законопроектом, підставами для застосування санкцій є, зокрема, резолюції Генасамблеї та Ради безпеки ООН, рішення і регламенти Ради Європейського Союзу, факти порушень загальних декларацій прав людини, Статуту ООН, а також дії іноземної держави, іноземної юридичної або фізичної особи, особи без громадянства, які створюють реальні та/або потенційні загрози національним інтересам, національному суверенітету й територіальній цілісності України, сприяють терористичній діяльності та/або порушують права і свободи громадянина, призводять до порушення прав власності, заподіяння майнової шкоди.

Згідно з документом, серед видів санкцій - заморожування активів або обмеження доступу до них; зупинення фінансових операцій; заборона виведення капіталів за межі України; заборона заходу іноземних невійськових суден і військових кораблів у територіальні моря України, її внутрішні води, порти і повітряних суден у повітряний простір України або здійснення посадки на території України.

Рішення про застосування, скасування та внесення змін щодо санкцій ухвалює Рада національної безпеки і оборони України і вводить у дію президент своїм указом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА