20:07 04.12.2020

Глава НАЗК просить Зеленського ветувати законопроект про відновлення відповідальності за недостовірне декларування: він не передбачає позбавлення волі

3 хв читати
Глава НАЗК просить Зеленського ветувати законопроект про відновлення відповідальності за недостовірне декларування: він не передбачає позбавлення волі

Керівник Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков надіслав офіційного листа президенту України Володимиру Зеленському, в якому просить главу держави накласти вето на законопроект №4460-д про відновлення відповідальності за декларування недостовірної інформації і за неподання декларації суб'єктом декларування, який Верховна Рада прийняла в п'ятницю.

Як повідомляється на сторінці НАЗК у Facebook, в листі Новіков наголошує, що цей законопроект не передбачає позбавлення волі для осіб, які умисно не подають е-декларацію або умисно не зазначають у ній недостовірні відомості. "Таким чином, ці діяння Верховна Рада визнає не злочинами, а кримінальними проступками. Тобто, корупціонера можуть взагалі звільнити від відповідальності у випадку щирого каяття", - наголошується в повідомленні.

У НАЗК зазначають, що, відповідно до схваленого Верховною Радою законопроекту, тільки якщо суб'єкт декларування навмисне не задекларує майно на більш ніж 4 тисячі неоподатковуваних мінімумів для працездатних осіб (з 1 грудня 2020 року - 9 млн 80 тис грн), суд може призначити йому покарання у вигляді обмеження, але не позбавлення волі на строк до 2 років, при чому під час обмеження свободи корупціонер перебуватиме не в тюрмі, а в виправному центрі, де зможе вільно користуватися засобами зв'язку і залишати центр за дозволом його керівництва.

"Позиція НАЗК залишається незмінною: за умисне зазначення недостовірних відомостей на більш ніж 1 млн грн має передбачатися позбавлення волі", - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

1 грудня заступник фракції партії "Слуга народу" Євгенія Кравчук повідомила, що комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності найближчими днями розгляне два варіанти законопроекту про відновлення відповідальності за недостовірне декларування, щоб напрацювати компромісний варіант документа.

За її словами, президентський варіант законопроекту жорсткіший і передбачає позбавлення волі за те, що "чиновник умисно не вніс до декларації який-небудь об'єкт сумою понад мільйон гривень... тобто значні порушення, наприклад, якщо не задекларував будинок, то повинен нести кримінальну відповідальність".

30 листопада у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №4441 авторства членів робочої групи з урегулювання конституційної кризи, що передбачає відновлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та за неподання суб'єктом декларування декларації, але не передбачає позбавлення волі.

3 грудня комітет ВР з питань правоохоронної діяльності підтримав "компромісний" варіант законопроекту та рекомендував парламенту прийняти його в першому читанні та в цілому. За словами голови профільного комітету Дениса Монастирського (фракція "Слуга народу"), консенсус полягає в тому, що умисне декларування недостовірних даних загальною сумою від 4 тисяч прожиткових мінімумів має спричинити штраф від 3 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виконання громадських робіт, або ж обмеження волі терміном до двох років із забороною обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років.

4 грудня Верховна Рада підтримала цей законопроект 287 голосами за основу і 289 голосами - в цілому.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА