13:35 05.12.2020

У суді підтвердили рішення про незаконність російської регіональної мови в Одеській області

3 хв читати
У суді підтвердили рішення про незаконність російської регіональної мови в Одеській області

В Одеському окружному адміністративному суді підтвердили інформацію про ухвалене на засіданні 3 грудня 2020 року рішення про визнання незаконним і недійсним рішення Одеської обласної ради Про надання російській мові статусу регіональної, ухваленого в 2012 році.

Як повідомляє прес-служба суду, під час розгляду позову було встановлено, що 15 серпня 2012 року Одеська обласна рада ухвалила рішення про надання російській мові статусу регіональної на підставі положень Закону "Про засади державної мовної політики". Рішенням було визначено, що на території Одеської області поряд з українською мовою як державною поширеною є російська мова як регіональна, і до неї застосовуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов, що передбачені законодавством.

"Однак, 28 лютого 2018 року Конституційний Суд України визнав Закон України «Про засади державної мовної політики» таким, що не відповідає Конституції України. Отже, виходячи з вищевикладених обставин, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню", - зазначається в повідомленні на сайті суду.

Повний текст рішення було оприлюднено в єдиному державному реєстрі судових рішень.

"Позов першого заступника прокурора Одеської області ... в інтересах держави до Одеської обласної ради ... про визнання протиправним і недійсним із 28 лютого 2018 року рішення Одеської обласної ради №578 від 15 серпня 2012 року "Про заходи щодо імплементації положень Закону України "Про засади державної мовної політики" на території Одеської області" - задовольнити", - зазначається в тексті документа.

Рішення суду набирає чинності після закінчення терміну подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скарга не була подана. У разі подання апеляційної скарги, якщо рішення не було скасовано, воно набуває чинності після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті або закритті апеляційного провадження або ухвалення рішення судом апеляційної інстанції за результатами апеляційного перегляду.

Як повідомлялося, в листопаді уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до новообраних депутатів місцевих рад щодо необхідності скасувати рішення про функціонування регіональних мов. За його словами, попри те, що закон "Про засади державної мовної політики" визнано неконституційним ще в лютому 2018 року, рішення окремих обласних, міських, сільських і селищних рад у Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Херсонській і Чернівецькій областях досі не скасовані.

Омбудсмен нагадав, що згідно з частиною 7 статті 1 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який набув чинності 16 липня 2019 року, статус української мови як єдиної державної передбачає обов'язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

"Усі органи державної влади та місцевого самоврядування мали в шестимісячний термін з дня набрання чинності цим законом забезпечити приведення своїх нормативних актів у відповідність. Проте окремі органи місцевого самоврядування досі цього не зробили, а в деяких з них діловодство і навіть ухвалення рішень здійснюється регіональною мовою, що є прямим порушенням чинного законодавства", - наголосив Кремінь.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

У Дніпрі завершено рятувальну операцію після ракетного удару РФ

Зеленський ввів у дію рішення РНБО, що забороняє військовим грати в азартні ігри в Інтернеті

На Вінниччині невідомі вночі розстріляли поліцейських, один із них загинув, у двох областях запроваджено спецоперацію

Ворог за добу здійснив майже 300 ударів по семи населених пунктах Запорізької області

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, є загиблий

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА