18:58 09.12.2020

Порошенко запропонував 6 кроків для забезпечення миру на Донбасі на основі виконання Мінських домовленостей

2 хв читати
Порошенко запропонував 6 кроків для забезпечення миру на Донбасі на основі виконання Мінських домовленостей

П'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко в річницю нормандської зустрічі в Парижі запропонував конкретні кроки на шляху до забезпечення миру на Донбасі.

У своєму відеозверненні він наголосив, що влада має через відновлення реформ, дотримання верховенства права, успіх на антикорупційному фронті та економічне зростання зміцнювати стійкість України у відсічі російському агресору.

"Пропоную таку філософію руху до миру на Донбасі на основі виконання Мінських домовленостей.

По-перше, відновлення роботи над дорожньою картою імплементації "Мінська", яка передбачала б чітку послідовність кроків на основі верифікації з боку ОБСЄ і дотримання принципу "спершу безпека".

По-друге, закриття кордону і чіткий графік виведення російських окупаційних військ і озброєння з Донбасу.

По-третє, розміщення "блакитних шоломів" ООН з підтримання миру на території ОРДЛО з мандатом Ради безпеки ООН, яка сприяла б виконанню безпекових зобов'язань та створенню належних умов для проведення місцевих виборів.

По-четверте, постійне підвищення санкційного тиску на російського агресора.

По-п'яте, зміцнення української армії, посилення її матеріально-фінансового забезпечення та пожвавлення співпраці з міжнародними партнерами з метою отримання високотехнологічної летальної зброї.

По-шосте, активна участь американської сторони в переговорному процесі на донбаському треку, у тому числі через її залучення до "нормандського формату" після зміни адміністрації в Білому домі", - сказав у відеозверненні Порошенко.

П'ятий президент також зазначив, що для зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним нинішній президент України Володимир Зеленський погодився на поступки, які "обнулили" принцип "спершу безпека". "І тепер українські дипломати мають докладати чимало зусиль, щоб до нього повернутися", - сказав Порошенко.

Він наголошує: через рік в Офісі президента України минула ейфорія від зустрічі в Парижі. "Стріляти не припинили. Стріляти стали на так часто - це правда. Загиблих менше, і це добре. Але мир не настав, і навіть не наблизився", - констатував політик.

Порошенко застеріг, що хитка пауза на Донбасі в будь-який момент може вибухнути новою ескалацією.

"На дипломатичному фронті українська влада практично згорнула боротьбу з Кремля. Це дезорієнтує наших міжнародних партнерів", - зазначив також він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА