10:19 17.12.2020

Вибори нового мера Харкова можуть розтягнутися на роки, зазначають в "ОПОРІ"

2 хв читати
Вибори нового мера Харкова можуть розтягнутися на роки, зазначають в "ОПОРІ"

Верховна Рада має у 90-денний термін після дострокового припинення повноважень міського голови розглянути клопотання про призначення позачергових виборів, однак ця процедура в Україні іноді не виконувалася протягом декількох років, зазначає голова правління Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська у зв'язку з інформацією про смерть мера Харкова Геннадія Кернеса.

"Про Харків і Геннадія Кернеса. Закон про місцеве самоврядування визначає, що в разі звільнення з посади міського голови у зв'язку з достроковим припиненням його повноважень або його смерті, повноваження міського голови здійснює секретар відповідної міської ради. Оголошення позачергових виборів - питання, яке лежить у площині відповідальності парламенту і може бути розтягнуто у часі на роки, що демонструвала неодноразова практика. Тому, доки функції міського голови є кому виконувати, і є консенсус місцевих еліт у цьому, не факт, що вибори міського голови Харкова відбудуться найближчим часом", - написала Айвазовська у Facebook у четвер.

Вона зазначила, що, згідно із законодавством, не пізніше, ніж на 15-й день після смерті міського голови особа, яка здійснює повноваження міського голови, має звернутися до Верховної Ради з клопотанням про призначення позачергових виборів. Таке клопотання розглядається Верховною Радою не пізніше, ніж у 90-денний терміні із дня дострокового припинення повноважень відповідного голови.

"На практиці відсутня відповідальність колегіального органу парламенту за непризначення дати і подекуди процедура не була виконана роками", - наголосила Айвазовська.

Як повідомлялося, Кернес помер на 62-му році життя у берлінській клініці "Шаріте".

Він не з'являвся на публіці з кінця серпня. У нього було підтверджено COVID-19 і двостороннє запалення легень. 10 вересня його госпіталізували до 17-ї міської лікарні, а в ніч на 17 вересня - до клініки "Шаріте" у Берліні.

Кернес вперше був обраний міським головою Харкова у 2010 році. До цього, з 2002 року був секретарем Харківської міськради.

28 квітня 2014 року на Кернеса було скоєно замах, після якого він був змушений пересуватися в інвалідному візку.

23 вересня 2020 року "Блок Кернеса - Успішний Харків" висунув Кернеса кандидатом на посаду міського голови.

4 листопада 2020 року Харківська міська територіальна виборча комісія вдруге визнала Кернеса обраним міським головою. Він набрав найбільшу кількість голосів виборців, які взяли участь у виборах - за нього проголосували 60,34% виборців.

Джерело: https://www.facebook.com/olga.ajvazovska/posts/10223378334063127

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА