18:55 22.12.2020

Black Iron уклала попередню угоду з інвестором США про залучення $100 млн на будівництво залізорудного проекту в Кривому Розі

4 хв читати
Black Iron уклала попередню угоду з інвестором США про залучення $100 млн на будівництво залізорудного проекту в Кривому Розі

Канадська гірничорудна компанія Black Iron, що реалізовує проект із створення нового залізорудного виробництва в Кривому Розі (Дніпропетровська обл.), уклала попередню угоду з інституціональним інвестором із США про можливість залучення $100 млн під цей проект.

Згідно з прес-релізом компанії у вівторок, ця угода не обов'язкова, а інституціональний інвестор із США відомий, при цьому його назва не уточнюється.

Генеральний директор Black Iron Метт Сімпсон зазначив, що ця значна запланована інвестиція з боку великого інвестора "змінює правила гри для Black Iron".

"Його мета - надати компанії істотну частину необхідного фінансування будівництва і, що важливіше, основу для довгострокового партнерства з шанованою фінансовою установою. Black Iron, як одна з найдешевших залізорудних шахт у світі, готова надати величезну цінність своїм акціонерам, оскільки ми розпочинаємо завершальні етапи залучення капіталу та прагнемо розпочати будівництво в другій половині 2021 року", - сказав гендиректор, якого цитує прес-служба.

За його словами, компанія отримала необов'язкові умови договору від глобальних інвестиційних банків на суму $260-300 млн як перше заставне фінансування. Крім того, компанія отримала кілька необов'язкових умов договору від сторін щодо закупівлі продукції, які не лише зобов'язалися придбати 100% залізного концентрату компанії, а і вкласти в проект значну частину капіталу. Ці інвестиції в поєднанні з ліцензійним платежем розміром $100 млн забезпечують необхідний капітал для завершення будівництва першої черги ГЗК для випуску 4 млн тонн залізорудної сировини.

"Ці інвестиції розміром $100 млн будуть профінансовані після укладення обов'язкового остаточного договору та досягнення певних умов закриття угоди. В обмін на інвестиції розміром $100 млн інвестор має право на отримання безстрокового ліцензійного платежу розміром 6,75% від обсягу першої черги виробництва в 4 млн тонн", - констатується в прес-релізі.

У зв'язку з цим оголошенням Black Iron випустила 30 млн непередаваних варантів на купівлю звичайних акцій Perpetual Iron Inc. за номінальною ціною $0,31, які будуть дійсні впродовж п'яти років, для сприяння і підтримки переговорів між Black Iron та інвестором.

"Жоден із цих варантів не передається доти, доки з інвестором не буде підписано обов'язкові угоди. 10 млн варантів буде передано після того, як Black Iron укладе обов'язкову остаточну угоду з інвестором, а залишок варантів буде передано на первинний розіграш кредитної лінії Black Iron, за яким також буде зроблено виплату Perpetual розміром $4 млн. Якщо Black Iron не укладе обов'язкову остаточну угоду з цим інвестором упродовж двох років з дати її укладення, всі варанти, видані Perpetual, буде анульовано. Випуск цих варантів передбачає обмеження на кількість акцій, які Perpetual може продати впродовж перших трьох років після випуску, поки Black Iron будує свій Шиманівський проект і вводить його в експлуатацію", - резюмується в прес-релізі.

Як повідомлялося на початку вересня поточного року, Black Iron запланувала ввести двоетапний відбір потенційних інвесторів для досягнення максимально ефективного результату. Тоді зазначалося, що інтерес до проекту з боку груп, що здійснюють видобуток залізної руди, значно зріс з урахуванням різкого збільшення цін на залізну руду, а також планів Китаю диверсифікувати залежність від австралійської сировини. Зокрема, проектом в Україні цікавляться сторони, що вже успішно пройшли комплексну юридичну перевірку, такі як Glencore і кілька нових сталеливарних заводів, які нещодавно підтримували контакти з компанією.

Термін окупності проекту оцінюється в 2,9 року, запаси сировини - 411 млн тонн, термін служби проекту - 17 років. Собівартість випуску 1 тонни ЗРС - $32, 63.

Black Iron у жовтні 2010 року придбала у Geo Alliance Group Limited інвестиційної групи EastOne українського бізнесмена Віктора Пінчука кіпрську "дочку" Geo-Alliance Ore East Limited разом з ліцензіями за $13 млн, потім перейменувавши її в BKI Cyprus. Основні активи - 99% - в ТОВ "Шиманівське Стіл" і "Зеленівське Стіл" (обидва - Дніпро).

Розширення підприємства до 8 млн тонн на рік оцінюється в $364 млн.

У липні 2013 року після низки проблем з реалізацією проекту Black Iron повідомила про угоду з найбільшою українською гірничо-металургійною групою "Метінвест" із розвитку своїх залізорудних активів. Metinvest B.V. заплатила Black Iron Inc. $20 млн і придбала 49% в BKI Cyprus. Проте пізніше "Метінвест" вийшов із проекту.

На початку 2019 року Black Iron оголосила про підписання незобов'язального меморандуму про взаєморозуміння (MOU) з дочірньою компанією Glencore plc про проведення переговорів про будівництво підприємства з виробництва концентрату на Шиманівському родовищі, згідно з яким Glencore за рахунок входження в капітал може забезпечити $180 млн, або 40% необхідних коштів для першої черги будівництва.

Шиманівське залізорудне родовище оточене п'ятьма іншими діючими добувними підприємствами, серед них залізорудний комплекс ArcelorMittal. Наявна інфраструктура, зокрема доступ до електроенергії, залізничних і портових об'єктів, на думку Black Iron, дасть змогу швидко реалізувати проект до стадії виробництва.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА