09:08 23.12.2020

Тихановська обговорила з главою МЗС Іспанії розширення санкційного списку проти бізнесу, пов'язаного з Лукашенком

3 хв читати
Тихановська обговорила з главою МЗС Іспанії розширення санкційного списку проти бізнесу, пов'язаного з Лукашенком

Екс-кандидат в президенти Білорусі Світлана Тихановська перебуває з робочим візитом в Іспанії, де з міністром закордонних справ країни Аранча Гонсалес Лаєю вона обговорила розширення санкційного списку щодо компаній, пов'язаних з президентом республіки Олександром Лукашенком.

"На зустрічі з міністром закордонних справ Світлана говорила про підтримку жіночого руху, введення санкцій проти силовиків, чиновників і фальсифікаторів виборів у вигляді заборони на в'їзд на територію Іспанії, зокрема Канарських островів. Обговорювалося питання розширення санкційного списку стосовно Лукашенка і пов'язаних з ним компаній і підтримка білоруського народу в міжнародних організаціях - ОБСЄ, ООН, Раді Європи", - йдеться в повідомленні на сайті Тихановської у вівторок.

Крім того, Тихановська і Гонсалес Лая, як повідомляється, "домовилися посилити роль і статус білоруської діаспори, підтримати діяльність білоруського народного посольства і народного представництва, які недавно відкрилися в Мадриді і Барселоні".

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес (перебуває на самоізоляції, тому з ним Тихановська спілкувалася телефоном) і глава МЗС заявили, що "Іспанія виявляє повну солідарність з білоруським народом, з тими, хто виходить на вулиці і бореться за вільні вибори". "Іспанія розділяє рішення Євросоюзу про підтримку демократичних прагнень білоруського народу і закликає до всебічного загальнонаціонального діалогу" - наводяться на сайті Тихановської слова керівника іспанського МЗС.

Крім того, в Мадриді Тихановська зустрілася з лідером опозиційної Народної партії Пабло Касадом, колишнім генеральним секретарем НАТО Хав'єром Соланою та головою Державної ради Іспанії Марією Терезою Фернандес де ла Вега. Вона поспілкувалася також з білоруської діаспорою, представниками громадянського суспільства та експертних центрів, депутатами іспанського парламенту.

Під час обговорень, як уточнюється, порушувалася тема реформ і допомоги білорусам під час перехідного періоду.

"Іспанія планує надати допомогу репресованим спортсменам, а також студентам - наприклад, стипендіями, які дозволять продовжувати навчання дистанційно, перебуваючи в Білорусі. Іспанія розгляне можливість прийняття на лікування поранених мирних протестувальників", - йдеться в повідомленні на сайті Тихановської.

Вона запропонувала уряду організувати спільну конференцію за участю приватного бізнесу Іспанії. Мета - підготувати інвестиційну пропозицію, в які сектори і компанії Білорусі іспанський приватний бізнес міг би інвестувати. В офісі Тихановської вважають, що це може стати частиною європейського всеосяжного плану щодо Білорусі.

З колишнім генсеком НАТО Тихановська обговорила питання "організації переговорів з вирішення політичної кризи в Білорусі і про те, хто може бути сторонами цих переговорів". Солана безліч разів бував у Білорусі і брав участь у вирішенні подібних криз.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту проти підсумків виборів президента, які пройшли 9 серпня. Переможцем оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який займає цей пост з 1994 року. Опозиція не визнала оголошених владою результатів виборів, вважає їх сфальсифікованими. Протестувальники вимагають відставки Лукашенка, звільнення політв'язнів і проведення нових виборів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА