16:31 29.12.2020

СБУ потрібно скорочувати за рахунок некомпетентних і корумпованих кадрів - нардеп Верещук

2 хв читати
СБУ потрібно скорочувати за рахунок некомпетентних і корумпованих кадрів - нардеп Верещук

Народний депутат фракції "Слуга народу", член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук вважає, що Службу безпеки України необхідно реформувати шляхом скорочення некомпетентних і корумпованих кадрів.

"Законопроект (про реформу СБУ - ІФ) є предметом досить гострих дискусій між умовно консерваторами та реформаторами. Обидві сторони мають свою логіку й аргументи. З одного боку, службу потрібно модернізувати. З іншого боку, реформа не повинна зашкодити національній безпеці. Службу потрібно скорочувати за рахунок некомпетентних і корумпованих кадрів, зокрема щоб звільнити шлях чесним і розумним, особливо молодим", - сказала політик в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Також вона переконана, що реформа СБУ назріла давно, а тому потрібно прибрати або скоротити невластиві функції, зокрема, щоб знизити рівень корумпованості.

"Служба має займатися шпигунами, терористами, сепаратистами, екстремістами, а не бізнесменами та комерційними структурами. Реформувати спецслужбу у країні, яка воює, треба обачно, покроково. Також необхідно діяти сплановано та продумано. Наприклад, якщо ми хочемо скорочення особового складу, то в бюджеті необхідно передбачити відповідні кошти, оскільки скорочення – це, зокрема, витрати", - пояснила Верещук.

З її слів, профільний комітет під час підготовки відповідного законопроекту налаштований на конструктив і діалог, але "модернізувати СБУ необхідно, оскільки іншого шляху немає, і залишати, як є, не можна". "Шукатимемо збалансовані рішення, тому що, врешті-решт, якісні закони завжди відображають баланс цілей, баланс інтересів", - зазначила депутат.

Як повідомлялося, глава фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія під час підсумкової прес-конференції 22 грудня поінформував, що Верховна Рада має намір розглянути законопроект про реформу СБУ в січні.

У жовтні, комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони підтримав законопроект №3196-д про реформування СБУ.

Проте глава СБУ Іван Баканов наполягає на його доопрацюванні та зазначає, що підготовлений народними депутатами законопроект істотно відрізняється від поданого президентом варіанту й може ослабити безпеку держави в разі його ухвалення. Також, за його переконанням, питання реформування спецслужб стало занадто політизованим, і Баканов не виключає впливу ворожих спецслужб на цей процес.

Також законопроект не здобув належної підтримки в експертному середовищі. Експерти вважають, що в результаті реформи, демілітаризації та скорочення, які пропонує комітет, кадрові військовослужбовці почнуть звільнятися зі служби.


Повну версію інтерв'ю з народним депутатом з фракції "Слуга народу" Іриною Верещук буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна"

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сирський інформував командувача військ НАТО в Європі про розвиток подій на фронті

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

ГУР запропонувало план, спрямований на скорочення російського потенціалу - Буданов

18 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

Частка компаній, які планують роботу на 2 роки вперед, у березні зросла на 11,2 п.п.

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА