13:03 30.12.2020

Україна під час реконструкції ГТС не використовуватиме комплектуючі з РФ - глава оператора

2 хв читати
Україна під час реконструкції ГТС не використовуватиме комплектуючі з РФ - глава оператора

ТОВ "Оператор ГТС України" в рамках запланованої в найближчі п'ять років масштабної реконструкції газотранспортної системи не планує використовувати комплектуючі виробництва Російської Федерації, повідомив глава компанії Сергій Макогон.

"На жаль, значну кількість газоперекачувальних агрегатів на об'єктах ГТС було вироблено в РФ у 70-80-ті роки, але в рамках масштабної реконструкції ГТС у наступні п'ять років ми плануємо повністю відмовитися від продукції з Росії. Наша ГТС не повинна залежати від обладнання з РФ", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook, коментуючи новий контракт із держпідприємством "Зоря-Машпроект".

Згідно з прес-релізом підприємства, укладений 29 грудня договір з ОГТСУ передбачає капітальний ремонт і технічне обслуговування газотурбінних двигунів компресорних станцій (КС) "Ставищенська", "Гребенківська", "Ромненська", "Зінків", "Решетилівська", "Гусятин", "Софіївська", "Бар".

За підсумками ремонту дев'яти двигунів їхній ресурс буде продовжено на 20 тис. годин. Три з них планується прийняти в ремонт уже в січні 2021 року. Загальна сума контракту становить близько 370 млн грн.

У "Зоря-Машпроект" нагадали, що в липні 2020 року з ОГТСУ вже було укладено контракт на капремонт і техобслуговування 11 двигунів на 490 млн грн.

Як повідомлялося, контракт із "Газпромом" на 2020-2024 рр. передбачає оплату російською компанією потужності ГТС України в об'ємі 65 млрд куб. м - на перший рік і по 40 млрд куб. м - на подальші чотири роки.

Зниження обсягів транзиту через ГТС України з можливою перспективою його подальшого падіння до мінімуму в подальші роки змушує країну реконструювати систему для зниження витрат на її обслуговування.

У січні 2020 року глава ОГТСУ Сергій Макогон оцінював, що навіть при 40 млрд куб. м транзиту з РФ близько 75-80% компресорних станцій є надмірними.

"Зоря-Машпроект" засноване в 1954 році. Є розробником і виробником газотурбінного обладнання. Компанія - монополіст на ринку СНД у сфері розробки та виробництва газових турбін для кораблів військового флоту. Майже вся продукція підприємства постачалася на експорт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА